hirdetés
hirdetés

Kancellárok: válogatott társaság lesz

Nem biztos, hogy mind a 30 felsőoktatási intézményben már szeptember elsejétől beléphet az új kancellár, de az ősz végéig bizonyosan lezárható a kinevezési folyamat – jelentette be Palkovics László felsőoktatási államtitkár. Mint ismert, az egyetemek-főiskolák gazdasági irányítását ősztől a miniszterelnök által kinevezett kancellárok veszik át az intézmények jelenlegi gazdasági vezetőitől.

 

hirdetés

A kancellári rendszer bevezetésének alapfilozófiája szerint „meg kell teremteni a megfelelő viszonyt az egyetemi autonómia és a felelős, hatékony gazdálkodás között”. A kormányzat úgy véli, az új kancellárok biztosíthatják, hogy a több tízmilliárdos költségvetéssel bíró, és több ezer embert foglalkoztató intézmények valóban hatékonyan, megfelelő szakmaiság mellett működhessenek. A kancellárok részben munkáltatók is lesznek, de az oktatásban dolgozók munkáltatói joga továbbra is a rektoroknál marad.

A kancellári pályázatokat július 28-án írják ki, azokra augusztus 12-ig lehet jelentkezni, a sikeres pályázók három évig tölthetik be a tisztséget. A felvételi ponthatárok kihirdetéséről tartott pénteki sajtótájékoztatóján az államtitkár közölte: összesen mintegy 60 jelentkezőre számít, de korántsem biztos, hogy első körben valamennyi egyetem és főiskola élére lesz alkalmas kancellárjelölt, ráadásul akadhat olyan intézmény is, amely több aspiráns pályázó fantáziáját is megmozgatja.

– Nem az utcáról fogjuk összeszedni a kancellárokat – szögezte le. – Természetesen más kvalitások kellenek egy több tízmilliárdos büdzsével működő tudományegyetem, és mások egy kisebb vidéki főiskola gazdasági menedzseléséhez mondta Palkovics, hozzátéve, ahol elsőre nem sikerül kancellárt találni, ott ideiglenesen a gazdasági főigazgatók viszik tovább az ügyeket. Az államtitkár nem zárta ki, hogy a jelenlegi egyetemi gazdasági vezetők közül többen is megpályázzák majd a kancellári posztokat, hiszen a nemrég elfogadott jogszabály szerint nem szabták szűkre a feltételeket: bárki jelentkezhet, „aki felsőoktatási intézményben, gazdasági társaságban, központi vagy területi közigazgatásban hároméves vezetői gyakorlattal és felsőfokú végzettséggel rendelkezik”.

„Egyetlen kancellári tisztség sorsa sem dőlt el előre, bátran jelentkezhet bárki, aki megfelel a feltételeknek” – tette hozzá az államtitkár. Közölte azt is, a pályázati kiírásokat úgy teszik közzé, hogy azokról előzetesen egyeztettek a Magyar Rektori Konferenciával is. A felsőoktatást érintő költségvetési megszorítással kapcsolatban Palkovics kijelentette: a 4,2 milliárd forint befagyasztása nem érinti közvetlenül a főiskolák-egyetemek működtetését, a pénzt ugyanis a Felsőoktatási Struktúraátalakítási Alapból zárolták.

(forrás: nol.hu)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés