hirdetés
hirdetés

Kalciumkamu

Facebookos kezdeményezést indítottak magyar orvosok a kalcium ellen – a hazai orvostársadalom nagy része ugyanis megszokásból kalciummal kezel olyan dolgokat, amikre az az orvostudomány szerint hatástalan, írja az Index.

hirdetés

A köztudatban még mélyebben van ott a kalciumba vetett hit, és ez még súlyosabb gond: emberek halhatnak meg, míg a kalcium hatására várnak súlyos allergiás reakciónál. De miért ragadt meg ez a tévhit a magyar orvostársadalomban, és egyáltalán, mire jó a kalcium? Ezt már itt az elején eláruljuk – leginkább kalciumhiányra, közli a lap.

„Hazánkban a kalcium ampullás változatát sokan javasolják, használják darázs/méhcsípés, allergia, viszketés, bőrkiütés, nátha, köhögés, torokgyulladás esetén is. Egyes hazai betegellátó helyeken van, hogy az akut allergiás reakcióval érkező betegnél a kalciumot izomba adott injekció formájában alkalmazzák” – olvasható az orvosok nyílt levelében. Ez pedig azért gond, mert súlyos allergiás reakció esetében, például egy darázscsípésnél (Magyarországon a felnőtt lakosság kb. 4 százaléka fokozottan érzékeny rá!) minden perc végzetes lehet, amit azzal tölt az ember, hogy a kalcium hatását várja. Ahelyett, hogy beadatná az ilyen vészhelyzetben szükséges adrenalininjekciót. Ha pedig mégis orvoshoz fordul valaki, az adrenalin és az antihisztamin mellé rendszeresen kapja a felesleges és plusz kockázatot jelentő kalciuminjekciót is.

A teljes cikk

 

(forrás: Index)
hirdetés

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés