hirdetés
hirdetés
2023. február. 07., kedd - Tódor, Rómeó.
hirdetés

Higany szabadulhat fel az MR-vizsgálat során

Júliustól új szabályok vonatkoznak az amalgámtömésekre

A nagy mágneses térerejű (7 Tesla) MR-vizsgálatok higanyt szabadíthatnak fel az amalgámtömésekből. Júliustól az EU-ban terheseknél, szoptató anyáknál, 15 év alattiaknál tilos az amalgámtömés.

hirdetés

Az amalgámos fogtömések anyagának mintegy 50 százaléka higany, aminek egyre több toxikus hatása ismert – humán vonatkozásban is. Bár az Amerikai Egyesült Államok gyógyszerügyi hatósága, az FDA a 6 évesnél idősebb gyermekeknél és a felnőtteknél biztonságosnak tartja az amalgámos tömések használatát, addig Európában 2018 júliusától új szabályozás lép életbe.

Terheseknél, szoptató anyáknál, 15 év alattiaknál tilos az amalgámtömés az EU-ban

Az Európai Parlamentben elfogadott szigorítások lépnek életbe az új amalgámtöméseket illetően: azaz a higanyos amalgámtömések nem használhatók a terhes nőknél, a szoptató anyáknál és a 15 év alatti fiataloknál fogtömésre. A higany toxikus hatásai miatt 2030-ra az amalgámos töméseket teljesen ki akarják vezetni a fogorvosi használatból az EU-ban.

Copyright: <a href='https://hu.123rf.com/profile_evavargyasi'>evavargyasi / 123RF Stock fotó</a>

Az uniós szabályozás ellenére azonban sokan vannak azok, akiknek „régi”, amalgámos tömések vannak a fogaikban. Esetükben lehet érdekes az a felismerés, ami szerint a mágneses magrezonanciás képalkotó vizsgálat (MRI vagy MRT), elsősorban akkor, ha az nagy mágneses térerő alkalmazásával jár, az amalgámos fogtömésekben található higany szabaddá válásához vezethet.

7 T térerő már problémák okozhat, a 1,5 T nem

Törökországi kutatók 60 nem fogszuvasodás miatt fogorvos által eltávolított fogat használtak fel ex vivo vizsgálataikhoz. Mint arról a Radiology folyóiratban is beszámoltak, a tesztfogakba darabonként két-két amalgámtömést helyeztek, majd azokat mesterséges nyálba helyezve három eljárás valamelyikének vetették alá. Az amalgámmal tömött fogak 1) 7 Teslás mágneses térerejű MRT-expozíciónak voltak kitéve 20 percen keresztül; 2) 1,5 Teslás térerejű MRT-expozíciónak 20 percen keresztül; illetve kontrollként szolgáltak, azaz MRT-expozíció nélkül mesterséges nyálban tárolták azokat.

Négyszeres higanymennyiség került a nyálba nagy térerő hatására

A mesterséges nyálminták analíziséből kiderült, hogy a nagy mágneses térerő (7 T) körülbelül négyszer akkora higanymennyiséget szabadított fel és juttatott a nyálba, mint a kisebb mágneses térerő (1,5 T), vagy az a higanymennyiség, amennyi a kontroll fogakból a nyálba jutott. A nyálban mért koncentrációadatok sorrendben a következők: 0,67 ±0,18; 0,17 ±0,06, illetve 0,14 ± 0,15 ppm.

Megjegyzendő, hogy a kis mágneses térerejű MR-vizsgálat nem vezetett a higany fokozott mértékű szabaddá válásához, és a mindennapi diagnosztikai gyakorlatban használt MRT-készülékek mágneses térereje általában 7 T alatti.

A nagy mágneses térerő hatására zajló higany-felszabadulást a vizsgálatot végző kutatók az amalgámban bekövetkező, mágneses tér indukálta fázisátalakulással vagy elektrokémiai korrózióval magyarázzák. Az nem ismert részleteiben, hogy egy 7 Teslás mágneses térerejű vizsgálatot követően a beteg amalgámtöméséből felszabadult higanymennyiség mekkora hányada szívódna fel, azaz egy esetleges nagy mágneses térerejű MR-vizsgálat mekkora szisztémás expozíciót jelentene.

 

Forrás:

Radiology

Deutsches Aerzteblatt

Dr. B. L.
a szerző cikkei

(forrás: PharmaOnline)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés