hirdetés
hirdetés
2022. június. 29., szerda - Péter, Pál.
hirdetés

Jóváhagyták az első szájon át szedhető Covid-gyógyszert

Jóváhagyást kapott Nagy-Britanniában az első, szájon át bevehető koronavírus elleni gyógyszer – adta hírül a BBC nyomán a hvg.hu.

hirdetés

A készítmény a Merck, a Sharp és Dohme (MSD), valamint a Ridgeback Biotherapeutics terméke. Eredetileg az influenza ellen fejlesztették, de a koronavírus ellen is bevált: a felére csökkentette a kórházba kerülés és a halálozás kockázatát.

A gyógyszert a betegség elején, a tünetek megjelenésétől számított öt napon belül érdemes elkezdeni szedni; napi két szem kell belőle.

A brit szabályozó hatóság, az MHRA azok számára hagyta jóvá a tabletta használatát, akiknek enyhe vagy közepesen súlyos tüneteik vannak, és legalább egy veszélyfaktor – túlsúly, idős kor, diabétesz vagy szívbetegség – fennáll náluk ahhoz, hogy a Covid–19 súlyos betegséggé alakuljon.

A tabletta egy enzimet vesz célba, amelyet a vírus arra használ, hogy másolatokat készítsen magáról. A pirula hibákat generál a vírus genetikai kódjában, ami egyrészt megakadályozza az elszaporodását, másrészt alacsonyan tartja a vírus mennyiségét a szervezetben, miközben csökkenti a betegség súlyosságát.

A teljes információt ITT olvashatja

(forrás: hvg.hu)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés