hirdetés
hirdetés
2020. március. 28., szombat - Gedeon, Johanna.
hirdetés

Jön a pozitív gyógyszerlista, meg esetleg az államosítás

Egy októberi kormányülésről készült jegyzőkönyv alapján fejtegeti az Index a kormányzatnak az egészségügy átalakítására vonatkozó terveit.

hirdetés

Az általuk számbavett elképzelések között van, amit Zombor Gábor államtitkár is megerősített a lap számára:

„A dizájnerdrogok esetében egy sokkal szigorúbb és rugalmasabb szabályozás készül, mely nem az utánkövetést, hanem az azonnali rendőrségi beavatkozás lehetőségét teremti meg. Ennek lényege, hogy egy olyan gyógyszer és készítmény lista készül, mely a Magyarországon hatóságilag engedélyezett termékeket tartalmazza, ami ezen nem szerepel az már megjelenésekor azonnal üldözhető. Az eddig tiltó listán szereplő szerek mellett az újonnan megjelenő dizájnerdrogok azonnal tiltásra kerülnek, nem veszítünk időt” – idézik az államtitkárt az index.hu-n.

Szintén a tervek között szerepel – írja a lap – a gyógyszerkereskedelem állami monopóliumként történő újraszabályozása.  Ez azt jelentheti, hogy a gyártóktól a patikákig csak egy állami cég viheti majd, jellemzően hatósági áras haszonkulccsal az egyes gyógyszereket - magyarázzák. Erre az értesülésre Zombor az Indexnek nem reagált, de a tervre a minap a MedicalOnline is rákérdezett az államtitkárral készített interjújában:

„– Az előbb [azt érzékeltette] néhány beszállító szinte zsaroló pozíciót vett föl az állammal szemben. Ez lehet a magyarázata annak is, hogy információink szerint gondolkodnak a gyógyszer-nagykereskedelem állami monopóliumként történő újraszabályozásán?

Természetesen nem célszerű zsarolni a legnagyobb megrendelőt, ha valaki hosszú távon a piacon akar maradni. Mint mondtam, tisztességes, mindkét fél számára megnyugtató, végleges megoldásra törekszünk” – válaszolta ott Zombor Gábor.

(forrás: Index, MedicalOnline)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés