hirdetés
hirdetés
2023. február. 07., kedd - Tódor, Rómeó.
hirdetés

Jóízű megoldás múlni nem akaró száraz köhögésre

A centrális támadáspontú köhögéscsillapító szereknél jóval kedvezőbb mellékhatás-profilú megoldást kínál a méz.

hirdetés

A gyermekek irritáló, improduktív köhögése leggyakrabban vírusos légúti infekciókat követően lép fel. A makacs, száraz köhögés heteken át tarthat. Egy légúti fertőzést követően 10 nappal a gyermekek 40 százalékánál tapasztalható az improduktív köhögés, és néhányukban szubakut (3 hétnél tovább tartó) vagy krónikus (8 hétnél tovább tartó) forma alakul ki. Bár az esetek jelentős részében az improduktív köhögés önmagát limitáló folyamat, a probléma jelentőségét fokozza az, hogy a hat év alatti gyermekek évente négy-nyolc alkalommal esnek át olyan légúti fertőzéseken, ami köhögésbe torkollhat.

Mit lehet ajánlani a gyermekük száraz köhögésére gyógyszert kereső szülőknek?

A centrális támadáspontú szerek alkalmazása kockázatos

A gyógyszeres terápia célja a szimptómák (köhögési inger, köhögéssel járó fájdalom, megzavart éjszakai nyugalom) mérséklése és időtartamának rövidítése. A régóta ismert centrális támadáspontú farmakonok alkalmazása a kedvezőtlen kockázat-haszon profil miatt kezd háttérbe szorulni. A kodeint a légzési apnoe potenciális fellépése miatt mellőzik, és száraz köhögés esetén csak kivételes esetekben, és lehetőleg csak 12 éves kor fölött alkalmazzák.

A dextrometorfán a klinikai vizsgálatok alapján a nem-specifikus száraz köhögés csillapításában nem bizonyul jelentősen hatásosabbnak a placebonál, miközben egy pszichoaktív potenciállal rendelkező vegyület gyermekeknek való adagolásáról van szó. A hazai forgalomban nem lévő ópium-alkaloid, a noszkapin néhány országban 6 hónapos kortól alkalmazható és a kodeinhez, illetve dihidrokodeinhez mérhető erősségű hatása mellett az említett alkaloidoknál jobban tolerálható.

A mukolítikumok és az inhalációs szteroidok sem vezetnek eredményre

A mukolítikus acetilcisztein és karbocisztein improduktív köhögés esetén való alkalmazása elhanyagolható mértékű hatással bír száraz köhögés esetén. Emellett több szakember csak 2 éves kor fölött javasolja az acetilcisztein, míg 13 éves kor fölött a karbocisztein alkalmazását. Történtek klinikai vizsgálatok az inhalációs szteroidok két-három héten keresztül történő használatát illetően is (400 µg/nap budezonid-ekvivalens), azonban a randomizált vizsgálatok nem mutattak hatást a száraz köhögés csillapításában.

Jóízű megoldást kínál a méz

A népi gyógyászatban régóta alkalmazott méz egy Cochrane-analízis alapján hatásosabbnak bizonyul a placebo-kezelésnél, bár a hatásossága a dextrometorfánnal szemben alulmarad. A méz mellett szól az is, hogy az esti mézfogyasztás segít az elalvásban, az éjszakai nyugalom biztosításában a száraz köhögéses időszakban. Ügyelni kell azonban arra, hogy – a Clostridium-spórák jelentette veszély miatt – mézet csak egy éves kor fölött szabad adni a gyermekeknek.

A gyógynövények tekintetében a kakukkfű, a borostyán és a kankalin kivonatainak használata a felnőttek makacs, improduktív köhögése esetén eredményesnek bizonyul; ezeknek a növényi alapú készítményeknek a pediátriai alkalmazására vonatkozóan azonban egyelőre nem állnak rendelkezésre széleskörű klinikai vizsgálati eredmények.

 

Forrás:medical-tribune.de

Dr. B. L.
a szerző cikkei

(forrás: PharmaOnline)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés