hirdetés
hirdetés
2020. október. 27., kedd - Szabina.
hirdetés

Jó-e a probiotikum plusz rágógumi kombináció garatgyulladásra?

Az akut pharyngitis kezelésében a xilites rágógumi és probiotikum kombinációja nem bizonyul jobbnak a placebonál.

hirdetés

Garatgyulladás (pharyngitis) esetén a garat vérbő, vöröses színű. A garat gyulladása a nyaki nyirokcsomók duzzanatával, toroktáji fájdalommal járhat, amit száraz köhögés, hőemelkedés, esetleg láz kísérhet. A köznyelvben meghűlésnek vagy náthának nevezett betegség kiváltói általában vírusok.

Úgy tűnt, hogy a xilites rágó és a probiotikumok jó ellenszerek lehetnek

A „cukormentes” rágógumikban található xilit nem csak a fogszuvasodással szemben nyújt védelmet. A xilites rágógumik – xilit-tartalmukra visszavezethetően – képesek a különféle baktériumok növekedését gátolni a torok területén. A cukormentes rágógumizás az óvodáskori középfülgyulladás előfordulási gyakoriságát is csökkenti – derül ki egy 1966-ban a British Medical Journal-ben megjelent cikkből.

A torok gyulladásos folyamatainak megelőzésére többen a probiotikumokat javasolják. Egy 2015-ös Cochrane-review alapján, bár bizonyos mértékű hatás rendelhető a probiotikumos-kúrához, a jótékony mikroorganizmusok szedéséhez egyelőre kétséget kizáróan nem köthető ilyen irányú terápiás hatás.

Mi a helyzet a két lehetséges terápiás megoldás kombinálásával?

Copyright: <a href='https://hu.123rf.com/profile_kerkezz'>kerkezz / 123RF Stock fotó</a>

Xilites rágógumi + probiotikumok kombinációjának vizsgálata

A xilites rágógumi és a probiotikumok kombinált adásának akut garatgyulladás esetén mutatott hatását boncolgatta egy randomizált elrendezésű, placebo kontrollált vizsgálat. A Canadian Medical Association Journal hasábjain nemrégiben számoltak be eredményeikről.

934, akut pharyngitis-sel háziorvoshoz forduló beteget (akiknek az ötöde 3 évnél idősebb gyermek volt, a többi felnőtt) három csoportba randomizáltak. Az első csoportba tartozók xilites, a második csoportba soroltak szorbitos rágógumit rágtak napi öt alkalommal. A harmadik csoportba kerültek nem rágóztak. Egyidejűleg valamennyi vizsgálatban résztvevő beteg kapszulákat is szedett; a betegek egyik fele probiotikummal töltöttet, a másik fele placebot. A probiotikumos kapszulák Lactobacillus acidophilus CUL60, Lactobacillus acidophilus CUL21, Bifidobacterium bifidum CUL20 és Bifidobacterium animalis ssp. lactis keveréket tartalmaztak.

Nem jobb a probiotikum és/vagy xilites rágógumi sem a placebonál

Valamennyi résztvevő naplót vezetett a tüneteiről és azok erősségéről. Az összszimptóma-pontszámok tekintetében nem mutatkozott szignifikáns különbség a rágógumit, probiotikumot vagy a kettő kombinációját kapó, illetve a placebo csoport tagjai között. Az eredmények alapján a kutatócsoport vezetője nem látja indokoltnak azt, hogy xilites rágógumit és/vagy probiotikumot ajánljanak az akut pharyngitis kezelésére.

 

Forrás:

CMAJ

Dr. B. L.
a szerző cikkei

(forrás: PharmaOnline )
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés