hirdetés
hirdetés
2021. február. 26., péntek - Edina.
hirdetés

Január óta 110 ezer új koleragyanús esetet jelentettek Jemenben

Január óta csaknem 110 ezer új koleragyanús esetet jelentettek a háború sújtotta Jemenben. Eddig 190-en haltak meg a betegséggel összefüggő állapotok miatt, a potenciális fertőzöttek egyharmada gyermek – tájékoztat az ENSZ humanitárius szervezete, az OCHA.

hirdetés

Az ENSZ Humanitárius Ügyek Koordinációs Hivatala (UN OCHA) tájékoztatása szerint a 2017-es súlyos kolerajárványt követően újból drámai növekedés tapasztalható a koleragyanús esetek számában: január 1. és március 17. között csaknem 110 ezer új megbetegedést jelentettek, az esetek egyharmadában öt évnél fiatalabb gyermekek érintettek. A járvány hat kormányzóságot érint, és különösen súlyos a helyzet a Vörös-tenger melletti Hodeida kikötővárosban, valamint a fővárosnak is otthont adó Sanaa tartományban. A koleragyanús esetek számának hirtelen növekedését a korán érkezett esőzések okozták, és a helyzetet súlyosbítja, hogy az érintett körzetekben a háború miatt a szennyvízelvezető csatornák gyakorlatilag évek óta nincsenek karbantartva, az öntözéshez a kolera kórokozójával (Vibrio cholerae) fertőzött vizet használnak fel, valamint a harcok miatt gyakoriak a tömeges népességmozgások.

Fotó: 123rf
Fotó: 123rf

Két éve, 2017-ben a modern kor legtragikusabb kolerajárványa tört ki Jemenben, amikor egy nyolc hónapos időszak alatt csaknem egymillió ember fertőződött meg, és a betegség 2500 halálos áldozatot követelt. Az országban évek óta brutális fegyveres konfliktus zajlik, melyről a nemzetközi média csak ritkán tudósít: Iránnal szimpatizáló felkelők harcolnak a kormányerők ellen, akiket viszont Szaúd-Arábia támogat. A harcok során eddig több mint tízezren vesztették életüket, és milliókat fenyeget az éhínség. Várható, hogy a WHO hamarosan megpróbál oltóanyagot szállítani a térségbe, mint tette ez 2017-ben is. Az országban kialakult helyzet azért is "ember okozta katasztrófa", mert nemcsak a szegénység és a befektetések hiánya vezetett ide, hanem az is, hogy a háborús felek a gazdasági kivéreztetést eszközként alkalmazzák a háborúban. Az országban tavaly nem csak a kolera, hanem agyhártyagyulladás is felütötte a fejét. Az a tragikus, hogy a kolera és az alultápláltság is kezelhető lenne a legalapvetőbb egészségügyi ellátással, de a kórházak és rendelők elpusztultak, az állami egészségügy dolgozói jó ideje nem kaptak fizetést, a létfontosságú segélyszállítmányok célba jutását pedig akadályozzák.

(forrás: PharmaOnline )
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés