hirdetés
hirdetés
2021. február. 28., vasárnap - Elemér.
hirdetés

Jakab Ferenc szerint a mutációk miatt szükség lehet újabb vakcinákra

Jakab Ferenc virológus az ATV Híradónak, amelyben beszélt az új vírusmutációról, a vakcinák biztonságosságáról, de említést tett egy új magyar, Pécsett és Bécsben fejlesztés alatt álló közös oltóanyagról is.

hirdetés

Nem az a fontos, hogy mivel oltassunk, hanem az a fontos, hogy oltassunk, ez egy nagyon nagyon fontos kérdés” – Jakab Ferenc virológus szerint még csak a Pfizer vakcina elérhető az országban, de hamarosan érkezik a Moderna és a AstraZeneca vakcinája is. A virológus szerint ezek az oltóanyagok hatásosak lesznek az új koronavírus mutációval szemben is.

Az új adriai és dél-afrikai mutáns az életében hat-nyolc különböző mutációt gyűjtött be, mondjuk így, a spike-fehérjébe, ennek ellenére úgy tűnik, hogy a mostani, most fejlesztett vakcinák mindegyike alkalmas ennek az új koronavírus mutációnak kivédésére is, hogy időben így marad-e, ezt most még nem tudjuk" – fogalmazott a szakember.

Az sem elképzelhetetlen, állítja Jakab, hogy a későbbiekben újabb vakcinák kellenek majd a mutációk miatt, ezek kifejlesztése azonban gyorsan megtörténhet.

„Azt kell mondjam, hogy ha már egyfajta védettségünk van, egy alap méretünk van, akkor sokkal jobb, és sokkal gyorsabban és könnyebben reagál a szervezet az új fertőzésre, illetve a gyógyszergyártó cégek, vakcinafejlesztő cégek oldaláról egy kicsit könnyebb a helyzet, hiszen most már megvan a prototípus, gyakorlatilag néhány héten belül új vakcinát tudnak gyártani" – mondta.

A osztrák Cebina cég és a Pécsi Tudományegyetem – a debreceni egyetem mellett – szintén új vakcinakísérletbe fogott, ami már célegyenesben van.

A vakcinafejlesztési projekt laboratóriumi fázisa megkezdődött, és január végén, február elején kezdjük az állatkísérleteket is. Nagyon bízok benne, hogy hamar eredményt tudunk produkálni" – mondta a virológus az ATV Híradójában.

(forrás: ATV)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés