hirdetés
hirdetés
2021. december. 09., csütörtök - Natália.
hirdetés

Ivermektint rendelt, házkutatást tartottak a gyógyszerésznél

Egy budapesti gyógyszerész még tavaly októberben két doboz lóféreghajtót rendelt Indiából saját felhasználásra, de a tablettákat már a reptéren elkobozták, írja a Telex.

A rendőrség mégis házkutatást tartott nála, rabosította és gyógyszerhamisítás bűntette miatt büntetőeljárást indított ellene.

Rajta kívül még négy egészségügyi dolgozó ellen folyik ilyen eljárás a fővárosban. A BRFK szerint azért, mert mindannyian saját felhasználásra ugyan, de „a Magyarországon nem engedélyezett ivermektint rendeltek külföldről” – közölték a Telex-szel.

Tavaly kezdett el terjedni, hogy az állatgyógyászatban használatos parazitaölő szer, az ivermektin hatásos a koronavírus-fertőzés ellen is. Magyarországon is olyannyira népszerű lett ez az elmélet, hogy november végén kiadtak egy közleményt, amelyben ugyan nem tiltja a szer használatát, de arra figyelmezteti az embereket: nem jó ötlet lóféreghajtót szedni a koronavírus ellen.

A hivatalos szakmai vélemény szerint a szert embereken alig tesztelték, és a megfelelő adagolás néha embereknél kivitelezhetetlen. Az ivermektin esetleges hatásait vizsgálják. Ezt Kásler Miklós emberi erőforrás miniszter jelentette be. A lap utoljára augusztus 27-én kérdezett rá az Emberi Erőforrások Minisztériumánál, hogyan állnak a vizsgálattal. Akkor azt válaszolták, hogy az folyamatban van. „A vizsgálat összetettségére való tekintettel, a teljes kutatási anyag nyilvánosságra hozatalára azután lesz lehetőség, miután az lezárult, megfelel a tudományetikai szempontoknak és publikálták a tudományos fórumokon”, válaszolták.

(forrás: Telex)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés