hirdetés
hirdetés
2022. december. 05., hétfő - Vilma.
hirdetés

Itt a négy komponensű splitoltóanyag

A gyermekeknek vagy gyermekek között mozgó felnőtteknek érdemes használniuk egy újonnan megjelent influenza elleni vakcinát, a négy komponensű splitoltóanyagot – mondta az InfoRádiónak Kulcsár Andrea infektológus, a Szent László Kórház főorvosa.

hirdetés

Kétféle influenza elleni oltóanyag létezik: az elölt kórokozókat tartalmazó teljes vírusburok vakcináról, illetve a korlátozott mennyiségben rendelkezésre álló splitoltóanyag. Előbbit a 3 éves kor feletti gyermekeknek vagy a felnőtteknek javasolják – magyarázta a szakértő.

A splitvakcina a fenti korosztálynál fiatalabb gyermekeknek készül, és csak korlátozott mennyiségben hozzáférhető. Ez nem tartalmazza a teljes vírusburkot, csak bizonyos immunológiai jellemzőket, így kisebb az oltási reakció: nincs akkora láz, fáradékonyság és ízületi fájdalom. A négykomponensű splitoltóanyag újdonságnak számít, ez tartalmazza az influenza A és B két-két törzsét is, így lehetővé téve, hogy a B vírus második vonalával szemben is védelmet nyújtson. Ezt a vakcinát főként gyermekeknek, gyerekek között mozgó felnőtteknek és várandós hölgyeknek javasolják, közli a lap.

(forrás: InfoRádió)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés