hirdetés
hirdetés
2021. február. 26., péntek - Edina.
hirdetés

Irreverzibilis sejtosztódási problémákat okoz a folsavhiány

Dán kutatók genomikai vizsgálat során arra a következtetésre jutottak, hogy a folsavhiány irreverzibilis hatást fejt ki a mitózisra, melyet későbbi folsavadagolás sem képes helyreállítani.

hirdetés

A Koppenhágai Egyetem kutatócsoportja a Proceedings of the National Academy of Sciences folyóiratban megjelent cikkében számolt be arról, hogy a folsavhiány a korábban elképzeltnél súlyosabb, visszafordíthatatlan károsodást okoz a sejtosztódás során.

A folsav, azaz a B9-vitamin jelentős mennyiségben fordul elő brokkoliban, spenótban, hüvelyesekben, gombafélékben és a tenger gyümölcseiben. Általánosan elterjedt ismeret, hogy a várandós kismamáknak, és a gyerekvállalást tervező nőknek naponta ajánlott szedni, de a Koppenhágai Egyetem kutatói szerint nem csak számukra fontos a megfelelő folsav-ellátottság.

Fotó: 123rf
Fotó: 123rf

A kutatók az emberi genom FRAXA nevű területét vizsgálták, ahol nagy számban találhatók a CGG genetikai kód ismétlődései. A sejtosztódási folyamat (mitózis) vizsgálata során azt figyelték meg, hogy a folsavhiány rendellenességeket okozott, különösen az abnormálisan hosszú CGG szekvenciákkal rendelkező sejtek esetében. Például a kromoszómák osztódása rendellenessé vált, hosszabb távú folsavhiány esetén pedig a teljes X kromoszóma instabilitása volt megfigyelhető. Ezért a kutatók azt a következtetést vonták le, hogy a folsavhiány a korábban feltételezettnél gyakoribb és súlyosabb kromoszóma-rendellenességeket okoz, mivel a képződő utódsejtekbe a sejtosztódást követően nem megfelelő mennyiségű DNS öröklődik át, bizonyos esetekben pedig az utódsejtekből akár egy teljes kromoszóma is hiányozhat. Ez magyarázattal szolgálhat arra, hogy a folsavhiány miért hozható összefüggésbe a terméketlenséggel, a mentális egészség rendellenességeivel, valamint egyes rákos megbetegedésekkel.

A FRAXA területen kívül a genom már részein is találhatók kiterjedt CGG szekvenciaismétlődések, és a kutatók szerint a folsavhiány ezeket is érzékenyen érinti. A következő lépésben a kutatócsoport az emberi genom összes olyan területét meg szeretné vizsgálni, illetve meg szeretné határozni, amelyeket a folsavhiány esetlegesen érinthet.

(forrás: PharmaOnline )
hirdetés

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés