hirdetés
hirdetés
2020. június. 02., kedd - Kármen, Anita.
hirdetés

Inzulinszállítmány Kárpátaljának

Mintegy 40 millió forint értékű inzulinszállítmányt adott át az Ökumenikus Segélyszervezet és a magyar kormány humanitárius adományaként Grezsa István miniszteri biztos és Lehel László, a segélyszervezet elnök-igazgatója az Ukrán Vöröskereszt Kárpátalja megyei szervezetének Csapon.

hirdetés

Az inzulinkészítmények ünnepélyes átadása alkalmából a csapi ukrán-magyar közúti határátkelőn tartott közös sajtótájékoztatón Grezsa István, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye és Kárpátalja együttműködésének fejlesztéséért és a Kárpát-medencei óvodafejlesztési program koordinálásáért felelős miniszteri biztos emlékeztetett arra, hogy a mostani humanitárius segélyakció megvalósítása állami és nem állami forrásból történt. Kiemelte az inzulinkészítmények vásárlását finanszírozó Ökumenikus Segélyszervezet szerepét abban, hogy sikerült a segítséget kérő Hennagyij Moszkal kárpátaljai kormányzó által megjelölt határidőn belül eljuttatni a betegekhez a gyógyszereket. "Ebből is látszik, hogy maradtunk, akik voltunk, Kárpátalja és Ukrajna megbízható partnerei".

Hennagyij Moszkal köszönetét fejezte ki a magyar kormánynak és az ungvári magyar főkonzulátusnak a segítségért. Emlékeztetett arra, hogy Kárpátalján 6700 inzulinfüggő cukorbeteg van, akiknek minden nap meg kell kapniuk a gyógyszerüket, miközben a megyében katasztrofális helyzet alakult ki az inzulinkészítmények beszerzése terén. Az ukrán egészségügyi minisztérium ugyanis megszüntette az inzulinellátás központi finanszírozását, az amúgy is súlyos pénzhiánnyal küszködő helyi önkormányzatokra testálva rá a feladatot. Elmondása szerint a segélyszállítmány inzulinkészlete két hónapra lesz elegendő, és a betegek már szombaton hozzájuthatnak a szükséges készítményekhez.

Lehel László természetesnek nevezte, hogy az Ökumenikus Segélyszervezet a kárpátaljai cukorbetegek segítségére sietett a bajban, hiszen a segélyezést egész Ukrajnában végzik. Különösen a kelet-ukrajnai térségben vannak jelen, emelte ki, ahol három éven át tíz régióban 50 ezer embernek több mint egymillió euró értékben biztosított rendszeres segélyezést a szervezet.

Az MTI érdeklődésére Grezsa István elmondta, hogy folytatódik Kárpátalja támogatása, amelynek keretében a magyar kormány egyebek mellett 27 orvosi rendelő felújításához nyújt segítséget a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetséggel (KMKSZ) közös projekt keretében. Pénteken adta át az első két megújult rendelőt Beregszászon és Batár községben. A magyar kormány már tavasszal valamennyi magyar település orvosi rendelője számára biztosította a júniusban elfogadott új ukrán egészségügyi törvény előírásainak megfelelő rendelői alapfelszerelést. Ennek kapcsán elmondta, a két átadott rendelő is olyan rossz állapotban volt, hogy a felújítással egy évszázadot léptek előre.

(forrás: MTI)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés