hirdetés
hirdetés
2023. február. 06., hétfő - Dorottya, Dóra.
hirdetés

Inzulinnal az akut hasnyálmirigy-gyulladás ellen?

A Journal of Biological Chemistry című lapban közzétett tanulmány szerzői azt találták, hogy az inzulin – melyet normális körülmények között a hasnyálmirigy béta-sejtjei termelnek – akut pancreatitisben képes kivédeni az alkohol- és zsírsavmetabolitok toxikus hatását.

hirdetés

A hasnyálmirigy heveny gyulladása nyomán a mirigy megemészti önmagát, ami igen heves hasi fájdalommal, hányással és szisztémás gyulladással jár. Az Egyesült Királyság statisztikái szerint évente 20 ezer megbetegedés fordul elő, és az akut pancreatitis évente 1000 halálesetet eredményez. Oki kezelés egyelőre nem áll rendelkezésünkre, a terápia pusztán folyadékpótlásra és a táplálás biztosítására szorítkozik.

„A pancreatitis oka többnyire az epesavak visszaáramlása az epehólyagból, illetve a zsírdús étkezéssel párosuló túlzott alkoholfogyasztás. Ezt bizonyítja az is, hogy az esetek száma az év végi ünnepek körüli időszakban jelentősen megugrik, amikor is az átlagember a legnagyobb mennyiségű zsírt és alkoholt fogyasztja. Amikor az alkohol és a zsírok felhalmozódnak a hasnyálmirigy acinussejtjein belül, a metabolitok csökkentik a sejtek energiaszintjét, ugyanakkor megemelkedik a kalciumszint. Ennek nyomán kontrollálatlan és katasztrofális sejtpusztulás indul be, melynek következtében toxikus enzimek szabadulnak fel, melyek megemésztik a hasnyálmirigyet és a környező szöveteket” – magyarázza Jason Bruce, a Journal of Biological Chemistry című lapban közzétett kutatás vezetője.

A most nyilvánosságra hozott vizsgálatban azonban azt találták, hogy az inzulin – melyet normális körülmények között a hasnyálmirigy béta-sejtjei termelnek – akut pancreatitisben képes kivédeni az alkohol- és zsírsavmetabolitok toxikus hatását.

Dr. Bruce és munkacsoportja azért döntött az inzulin behatóbb tanulmányozása mellett, mert azt már sikerrel alkalmazták elhízott betegek hasnyálmirigy-gyulladásában a vérben lévő zsírsavak szintjének csökkentésére. A cukorbetegség és a hasnyálmirigy gyulladása összefügg egymással: cukorbetegeknél súlyosabb formában jelentkezhet a pancreatitis, illetve diabétesz mellett nagyobb a hasnyálmirigy-gyulladás és a többszervi elégtelenség kialakulásának előfordulási kockázata. Ezen túlmenően, a pancreatitis incidenciája kisebb az inzulinnal, mint a más módon kezelt cukorbetegek körében. E tapasztalatok felvetik, hogy az inzulinnak protektív szerepe lehet, bár egyelőre nem világos, hogy az inzulin milyen úton fejti ki e hatását. A manchesteri kutatók munkája a tekintetben egyedülálló, hogy először szolgál bizonyítékkal arra nézve, hogy az inzulin direkt módon védi az acinussejteket, ahonnan a betegség kiindul.

„Az inzulin oly módon hat, hogy helyreállítja a hasnyálmirigy acinussejtjeinek energiaszintjét, ami energiaforrást jelent az e sejtek membránján található kalciumpumpák számára. E kalciumpumpák segítenek rendezni a celluláris kalciumszinteket, ezáltal megelőzik a katasztrofális sejtpusztulást és a hasnyálmirigy önemésztődését – mondja dr. Bruce. – Bár további kutatások szükségesek annak megerősítésére, hogy az inzulin állatkísérletekben és humán klinikai vizsgálatokban is rendelkezik ilyen hatással, a mostani eredmények azt jelzik, hogy a vércukorszint szigorú kontrolljával párosulva az inzulin alkalmas lehet a hasnyálmirigy-gyulladás kezelésére. Ha pedig jobban megismerjük az inzulin ilyen irányú hatásmechanizmusát, akkor olyan új, a mostaninál hatásosabb gyógyszerek kifejlesztésére nyílik módunk, melyek egy nap talán a pancreatitis első kuratív terápiáját jelenthetik.”

Dr. S. I.
a szerző cikkei

(forrás: WorldPharmaNews)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés