hirdetés
hirdetés
2021. november. 27., szombat - Virgil.
hirdetés

Intravénás vitamin-koktél: nem az kapja, akinek kellene

A wellness-szolgáltatások részeként kínált intravénás vitamin-kezelések szükségessége, biztonságossága egyaránt megkérdőjelezhető.

Egyre több wellness szolgáltatást nyújtó cég hirdeti a szolgáltatásai között az intravénás vitaminkúrákat – főként az Amerikai Egyesült Államokban. Az elmúlt években nagy népszerűséget nyert, négy-hat héten át tartó intravénás vitaminkúrák hasznossága és szükségszerűsége azonban megkérdőjelezhető

A legfőbb problémát az jelenti, hogy gyakran nem azok jutnak hozzá az efféle kezelésekhez, akiknek erre szükségük lenne. A mérleg egyik oldalán állnak a krónikus betegek, illetve súlyos kórképekben szenvedő páciensek, akik számára nem érhetők el rutinszerűen a vitaminos kúrák, miközben a szervezetük azt igényelné. A mérleg másik serpenyőjében pedig azok vannak, akik rekreációs céllal kezeltetik magukat intravénás vitamin-koktélokkal, miközben a szervezetük vitamin-ellátottsága ezt nem indokolja.

Mindenre gyógyír lenne az intravénás vitamin-kúra?

A wellness-szolgáltatások részeként nyújtott, közvetlenül a véráramba juttatott vitaminos készítményeket úgy hirdetik, hogy azok a depresszió kezelésétről kezdve az anyagcsere-folyamatok stimulálásáig egyaránt alkalmazhatók. Sőt, van olyan „klinika”, ami Las Vegas repterén úgy reklámozza az intravénás vitaminos kezeléseket, mint a másnaposság terápiás elixírjét.

Az intravénás vitaminkúrák szükségességét általában azzal magyarázzák a szolgáltatást nyújtó cégek, hogy a táplálkozással nem jut hozzá a kellő mennyiségű vitaminhoz és nyomelemhez a szervezet.  A valóság azonban az, hogy vegyes táplálkozással az egészséges emberek vitamin- és nyomelem-szükséglete általában fedezhető, és ha mégis szükség lenne pótlásra, semmi nem indokolja a per os alkalmazással szemben az intravénás adminisztráció szükségességét.

Sem a szükségesség, sem a biztonságosság nem bizonyított

Megjegyzendő, hogy az intravénás vitamin-elixírek tengerentúli hirdetői elzárkóznak attól, hogy megnevezzék a „koktélok” készítéséhez alkalmazott összetevők beszerzési forrását.

Az Amerikai Parenterális és Enterális Táplálási Társaság (American Society for Parenteral and Enteral Nutrition; ASPEN) tagjai, akik rutinszerűen alkalmazzák az intravénás vitaminpótlást a súlyos betegek esetében, úgy tartják, hogy az intravénás vitamin-kezeléseket nem lenne szabad a wellness-szolgáltatások részévé tenni. Ennek a gyakorlatnak a hatásossága ugyanis nem bizonyított, a biztonságossága megkérdőjelezhető, továbbá a vitaminok elosztásának kérdése etikai aggályokat is felvet.

(Forrás: MNT)

Dr. B. L.
a szerző cikkei

(forrás: PharmaOnline)
Olvasói vélemény: 10,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés