Intoleranciák: ezért nem jut gyógyszerhez, akinek szüksége lenne rá
Számos, allergiás páciens nem jut hozzá a receptre felírt, potenciálisan életmentő gyógyszereihez, miközben mások szükségtelenül kerülnek el egyes élelmiszereket, számol be egy kutatásról az Origo.
A kutatás szerint majdnem kétszer annyi felnőtt gondolja magáról, hogy ételallergiája van, mint amennyinek valójában. A vizsgálatot az Egyesült Államokban végezték, de a szakértők szerint hasonló a helyzet a világ más országaiban is. A tesztek során azt találták, hogy már számos, allergiás páciens nem jut hozzá a receptre felírt, potenciálisan életmentő gyógyszereihez, miközben mások szükségtelenül kerülnek el egyes élelmiszereket – számol be az Origo.
A tanulmány rámutatott: az amerikai felnőttek körülbelül 11 százaléka szenved valamilyen ételallergiától, ami több mint 26 millió embert jelent. Közülük körülbelül 12 millió betegnek már felnőttként alakult ki az intoleranciája, amivel a kutatók hangsúlyozták: az allergia nem csupán a gyerekkorban kezdődhet.
A felnőttek táplálékallergiáinak növekvő problémája a kutatók szerint azonban szoros összefüggésben állhat az allergiás gyerekek számának drámai emelkedésével, amit az elmúlt húsz évben tapasztaltak.
Sokáig elsősorban a gyermekekkel kapcsolatos ételallergiára összpontosítottuk a kutatásainkat, és csak most kezdjük felfedezni, hogy a felnőtteknél is egyre növekvő problémáról van szó – mondta Gideon Lack, a King's College London gyermekgyógyászati allergia professzora. – Fel kell ismernünk, hogy nagyobb figyelmet és erőforrásokat kell irányítanunk a felnőttek diagnosztizálására és kezelésére.
A Jama Network Open tudományos folyóiratban publikált tanulmány arra a felmérésre vonatkozik, amelyet a kutatók összesen több mint negyvenezer felnőtt részvételével végeztek az Egyesült Államokban. Ennek során a tesztalanyoktól megkérdezték, hogy van-e bármilyen ételallergiájuk, de kíváncsiak voltak az ehhez kapcsolható tünetekre is. Ezután a csapat felmérte, hogy a vélt allergiás reakciók mennyire „meggyőzőek".
Az eredményeink azt mutatták, hogy a leggyakoribb allergiás reakció a kagyló fogyasztása után lépett fel, amely a felnőttek 2,9 százalékát jelenti, míg a második helyen a tej, a harmadikon pedig a földimogyoró áll, ami a felnőttek 1,9 százalékát és 1,8 százalékát érinti. A résztvevők fele azonban az ételallergiás meggyőződése ellenére egyáltalán nem mutatott allergiás tüneteket.