hirdetés
hirdetés
2020. július. 08., szerda - Ellák.
hirdetés

Inkább a gyógyszerekben bíznak

A legtöbben egyedül a gyógyszeres terápiától várják a hipertónia javulását, és kevesen tudják, hogy életmódváltással is igen sokat lehet tenni az értékek normalizálása érdekében.

hirdetés

A Magyar Életmód Orvostani Társaság legutóbbi felmérése szerint a magyar lakosok közül sokan nincsenek tisztában a megfelelő életmód egészségre gyakorolt hatásával, és a legtöbben egyedül gyógyszerektől várják a gyógyulást. Varga Dóra, a kutatás vezetője szerint, bár a magyar lakosok nagy része tudja, hogy az étkezés igen nagy befolyással van az életmódbetegségekre – így a magasvérnyomásra is –, ám mintegy 40 százalékuk máig nincs tisztában a rendszeres testmozgás gyógyító hatásával. További problémát jelent, hogy csak kevesen ismerik a megfelelő étkezésre és testmozgásra irányuló szakmai ajánlásokat, így ha bele is vágnak az életmódváltásba, nem biztos, hogy az az egészségi állapotuknak és egyéni adottságaiknak megfelelő lesz.

„A kérdőívet kitöltő 509 fő közül, 138 fő (74 százaléka nő, 26 százaléka férfi, átlag életkor: 54 év, átlagos BMI: 29) esetében diagnosztizáltak magas vérnyomást. A betegséggel küzdők 37 százaléka elsődleges terápiaként a táplálkozás megváltozatását jelölte meg, de közel 20 százalék elsődlegesen gyógyszer segítségével csökkentené a vérnyomását. Mindezt annak ellenére, hogy a diagnosztizált magas vérnyomással élők 75 százaléka tulajdonít gyógyító hatást a táplálkozásnak magas vérnyomás esetén, míg a testmozgás kapcsán 83 százalékuk ítélt meg gyógyító hatást” – mondta Varga Dóra.

Ma már egyre több fiatalnál diagnosztizálnak hipertóniát. Dr. Babai László, az Életmód Orvosi Központ alapítója szerint a hipertónia az egész világon egyre szedi az áldozatait, hiszen olyan súlyos szövődményeket okoz kezeletlen esetben, mint a stroke vagy a szívinfarktus. Tanulmányok szerint minden 20/10 Hgmm-es emelkedés megduplázza a szív-érrendszeri kockázatot 115/75 Hgmm vérnyomásérték felett!

A hipertónia sikeres terápiájában nagy szerepe van a gyógyszerezés mellett a testmozgásnak, hiszen a megfelelő mennyiségű és minőségű sport akár 6-7 Hgmm-rel csökkenteni tudja a vérnyomást. Az edzések mellett a táplálkozással is sokat lehet tenni az értékek mérséklése érdekében, a legtöbb országban 9 és 12 g/nap az átlagos sóbevitel, miközben 5 g/nap mennyiségre csökkentve 4–5 Hgmm szisztolés vérnyomáscsökkenés érhető el – az ajánlott célérték napi 2,4 gramm vagy kevesebb.

Nemzetközi szakmai ajánlások szerint a magasvérnyomás kezelésénél az első lépés a súlycsökkentés (a túlsúlyosoknál), sóbevitel mérséklése, a napi rendszerességű zöldség-, gyümölcs- és teljes kiőrlésű gabona fogyasztása, csökkentett zsírbevitel, rendszeres testmozgás, dohányzás elhagyása, valamint az alkoholfogyasztás mérséklése. Amennyiben ezeket a beteg betartja, úgy hozzájárulhat a vérnyomásának normalizálásához, és akár a kezelőorvos jóváhagyásával a szedett gyógyszerek mennyiségének csökkentéséhez.

 „A hipertónia terápiájában igen nagy jelentőséggel bír a megfelelő életmódorvosi terápia. Ezen belül az egyik legfontosabb mozzanat a testsúly normalizálása, illetve a sóbevitel csökkentése. Sokan nem is tudják, de félkész - és késztermékek rengeteg hozzáadott sót tartalmaznak. Kiemelten sótartalommal bírnak a felvágottak, sajtok, pékáruk, konzervek, így fogyasztásukat magas vérnyomás esetén csökkenteni érdemes. A diéta mellett javasolt a hét legalább 5 napján legalább 30 perc legalább közepes intenzitású mozgást beiktatni, lehetőleg magas vérnyomás kezelésében jártas edzői felügyelettel. ”- mondja Varga Dóra, az Életmód Orvosi Központ dietetikusa és szakmai vezetője.

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés