hirdetés
hirdetés
2023. február. 07., kedd - Tódor, Rómeó.
hirdetés

Injektálható okos szivacs - inzulinpumpa rákok páncéljából

Amerikai orvosi mérnökök olyan injektálható okos szivacsot fejlesztettek ki, amely lehetővé teszi homonkészítmények, pl. inzulin vagy rákellenes szerek pontos célbajuttatását.

hirdetés

A fejlesztést bemutató Daniel Anderson kutatásvezető és Zhen Gu vezető szerző, valamint munkatársaik által jegyzett tanulmány (Glucose-Responsive Microgels Integrated with Enzyme Nanocapsules for Closed-Loop Insulin Delivery) az ACS Nano című szaklapban jelent meg, 

A kutatók egy gömb alakú, szivacs-szerű mátrixot hoztak létre egy rákok páncéljából kivont chitosan nevű anyagból. A mátrix nanokapszulákból áll, amik a porózus chitosan-polimerből épülnek fel, és glükóz-oxidáz és- kataláz enzimet tartalmaznak. A szivacs-szerű mátrix körbevesz egy inzulintartalmú belső magot, és összességében mindössze 250 mikrométer átmérőjű, azaz injekcióval bejuttatható a szervezetbe.

Amikor az új eszközzel kezelt diabéteszes páciens vércukorszintje megnő, a glükóz a nanokapszulák enzimjeit olyan üzemmódba kapcsolja, amelynek révén hidrogénionok szabadulnak fel. A szivacshoz kötődő hidrogénionok pozitív töltésűvé alakítják a mátrixot, és ennek hatására annak chitosan-polimerjei eltávolodnak egymástól, így megnyílnak a szivacs pórusai, és az inzulin a mátrix belső magjából a vérbe áramlik. Ha a vér glükózszintje lecsökken, a chitosan elveszti a pozitív töltést, és a pórusok összezáródnak, az inzulin a továbbiakban nem áramlik ki belőle.

A rákgyógyászatban azért használható a módszer, mert a tumorok sokszor savas vegyhatású környezetet jelentenek, azaz magas bennük a hidrogén-ion-koncentráció. Ha a szivacs-mártix központi magját rákellenes szerrel töltik meg, az akkor szabadul fel, amikor a szivacs-gömböcske kapcsolatba kerül a tumorszövet hidrogén-ionjaival. Ráadásul a chitosant a későbbiekben lebontja a szervezet, így a gyógyszert hordozó anyag maga nem gyakorol az egészségre hosszú távú hatást.

 

Dr. Kazai Anita
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés