hirdetés
hirdetés
2021. február. 27., szombat - Ákos, Bátor.
hirdetés

Injekció helyett tűkapszula?

A még kísérletes stádiumú tűkapszula a parenterális gyógyszeralkalmazás ígéretes perorális alternatívája. A gyomorban lebomló kapszulából szabaddá váló miniatürizált tűrendszer közvetlenül a gyomor- és bélfalba fecskendezi a bioaktív makromolekulákat, majd a béltraktuson áthaladva kiürül a szervezetből.

hirdetés

A világsajtóban nemrég bemutatott tűkapszula a Massachusetts-i Technológiai Intézet (MIT, Massachusetts Institute of Technology) és a Massachusetts-i Kórház kutatóinak közös fejlesztése. A „belül tüskés kapszula” a fehérje típusú gyógyszermolekulák szervezetbe juttatásának legfőbb akadályát, a gyomor savas pH-ját hivatott megkerülni, és egyszersmind a parenterális gyógyszerbevitellel járó kellemetlenséget kívánja kiküszöbölni. Emellett az újfajta gyógyszerbevitel a nagy molekulájú farmakonok biológiai hasznosulásának javítására is alkalmasnak tűnik.

A Journal of Pharmaceutical Sciences című folyóiratban ismertetett eddigi modellkísérletekben a kutatók inzulint juttattak be sertések szervezetébe ilyen módon. A tűkapszula bő egy hét alatt haladt át a kísérleti állatok tápcsatornáján, és a vércukorszint-monitorozás tanúsága szerint az injekciós kezelésnél jobb hatásfokú inzulinbevitelt biztosított: a glükóz vérkoncentrációja gyorsabb ütemben és nagyobb mértékben csökkent a tűkapszula által adagolt, mint az azzal megegyező adagban, szubkután injekcióban adott inzulin hatására. A jobb biológiai hasznosulás különösen nagy terápiás előnyt jelenthetne a nehezen felszívódó farmakonok alkalmazása során – mondják a kutatók.

A tűkapszula prototípusának mérete összevethető egy nagyobb vitamintablettáéval: átmérője nagyjából egy inggombnyi, hossza pedig akkora, mint egy hüvelykujj körme (kb. 1 cm × 2 cm). A hatóanyagot egy, a tűrendszer által közrefogott csőbe és ennek kiöblösödő tartályrészébe helyezik, majd az egész eszközt egy pH-szenzitív akrilbevonattal látják el, így biztosítva a sérülésmentes lenyelhetőséget.

 

A kép forrása: Massachusetts Institute of Technology  (készítette: Christine Daniloff/MIT, Carol Schoellhammer és Giovanni Traverso nyomán)

 

Bár az eddigi tapasztalatok alapján a szabaddá váló gyógyszeradagoló tűrendszer – amelynek mintegy 5 milliméteres, üreges tűi rozsdamentes acélból készültek – a jelenlegi formájában sem sérti fel a bélfalat, a továbbfejlesztés egyik iránya a szervezetben lebomló, biopolimerek és szénhidrátok együtteséből készülő „tűrendszer” kidolgozása. A tűként funkcionáló makromolekulákból a bélfalba történő beágyazódást követő dezintegráció során folyamatosan szabadulhatna fel a hatóanyag. E folyamatot a gyomor-bélrendszer simaizomzatának perisztaltikája is segíthetné, így a tűkapszula általi gyógyszerleadás még pontosabban szabályozható lenne. És mivel a bélfalban nincsenek fájdalomreceptorok, a mikrotűk általi „injekciókat” a beteg nem érezné.

Dr.Giovanni Traverso gasztroenreológus, a közlemény első szerzője szerint a tűkapszula fő alkalmazási területe a biológiai gyógyszerek bejuttatása lehetne. Példaként említi a daganatterápiában és az autoimmun betegségek kezelésében használatos antitesteket, a vakcinákat, a rekombináns DNS-t és az RNS-molekulákat, amelyek nagy molekulaméretük folytán akkor sem lennének képesek felszívódni a tápcsatornából, ha a gyomorsav és az emésztőenzimek hatására nem bomlanának el.

Korábban is történtek már próbálkozások olyan mikro- és nanorészecskék kidolgozására, amelyek alkalmas vivőanyagai lennének a különféle biológiai gyógyszereknek, ezek előállítsa azonban rendkívül költséges és szerenként más, specifikus részecske előállítását igényli. A MIT kutatócsoportja ezzel szemben olyan gyógyszeradagoló eszközt tervezett, amely a biológiai farmakonok széles köre számára megfelelő, és hatásosan védi a gyógyszert a lebomlástól.

A tűkapszula kialakítását és működését, a különleges terápiás rendszer szervezetbeli útját és a gyógyszer-felszabadulás kinetikáját bemutató videó angol nyelven megtekinthető itt:

Dr. B. D.
a szerző cikkei

(forrás: MIT News)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés