hirdetés
hirdetés
2023. február. 02., csütörtök - Karolina, Aida.
hirdetés

Ingyenes, de nem problémamentes az influenzaoltás

Sokan kérik az influenza elleni ingyenes vakcinát, ám azt csak egészségesek kaphatják. A Népszava összeállításából azonban kiderül, hogy az igénylők tesztelésére viszont nincs lehetőség.

hirdetés

Csak egészséges ember kaphatja meg az influenza-elleni vakcinát, holott azt egyelőre a háziorvosok sem tudják, miként ellenőrizhetik ilyenkor, lappang-e koronavírus a páciensben. Pedig mielőbb választ kellene találni erre: miután a kormány az influenzajárvány megelőzése érdekében idén mindenkinek térítésmentessé tette a védőoltást, nagy az érdeklődés, sokan kérdezik a rendelőkben, mikor, hogyan juthatnak a vakcinához. További gondot okoz, hogy a jelek szerint éppen azok készülnek tömegesen felkeresni a háziorvosi rendelőket, akiket a veszélyeztetettek közé sorolnak, vagyis a koronavírus miatt épp távol kellene tartani őket onnan.

Arról, hogy miként lehet kockázatmentessé tenni az oltást, az országos tiszti főorvos a közelmúltban csak annyit mondott: telefonon egyeztetett időpontban kaphatják meg a vakcinát az érintettek. A Népszava kérdésére, hogy miként fogják ellenőrizni a háziorvosok, egészséges-e páciens, és nem tünetmentes koronavírushordozó, Cserni István verőcei háziorvos, a Háziorvosok Online Szervezetének (HaOSz) alelnöke azt mondta: Ezt nem tudják kontrollálni. Arra ugyanis nem lát lehetőséget, hogy a koronavírus-mentesség igazolására két negatív PCR-tesztet kérjen az oltásért érkezőktől. Okozhat-e problémát, ha valakit tünetmentes covidosként beoltanak influenza ellen? Erre a kérdésre Kemenesi Gábor virológus azt felelte: „Nem tudjuk.”

(forrás: Népszava)
hirdetés

cimkék

Olvasói vélemény: 5,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés