hirdetés
hirdetés
2023. február. 02., csütörtök - Karolina, Aida.
hirdetés

Influenzaoltás: gyorsan apad a készlet

Tavaly az 1,3 millió vakcina 50-75 százaléka fogyott el. Idén is ennyi oltóanyag van, csakhogy az érdeklődés többszöröse a szokásosnak, írja a Népszava.

hirdetés

Két és fél, háromszor annyian érdeklődtek a múlt héten influenza-elleni védőoltás iránt, mint a tavalyi szezon csúcsán – derül ki az emberek érdeklődését dokumentáló Google archívumból. A keresési adatokból az is jól látható, hogy az idei szezonban körülbelül akkor ugrott meg a vakcina iránt az érdeklődés, amikor Orbán Viktor szeptember 11-én először beszélt arról, hogy az jó és idén mindenki térítésmentesen megkaphatja.

A lap által megkérdezett háziorvosok is megerősítették: jóval nagyobb az érdeklődés, mint az elmúlt években. Az már most tudható, hogy ingyen mindenkinek – ahogyan azt a miniszterelnök ígérte – nem jut majd az oltóanyagból. A magyar kormány 23 éve minden évben – idén is – itthon legyártat 1,3 millió adag influenza elleni vakcinát, amit térítésmentesen tesz hozzáférhetővé a rizikócsoportokba tartozóknak a háziorvosoknál. Egyedül a 2009-es év volt kivételes, amikor 2,3 millió embert oltottak a madárinfluenza ellen is. Se azelőtt, se azután nem volt ennyire kapós a háziorvosi rendelőkben az influenza-elleni vakcina, átlagosan az állam által biztosított mennyiségnek az 50-75 százaléka fogyott el egy-egy szezonban.

Például tavaly a készítmények alig felét használták el. Most viszont – ha Google-érdeklődés hűen tükrözi az oltási szándék növekedését –, hiány lehet majd a hazai gyártású 3Fluart alapvakcinából is. Sőt kevésnek bizonyulhat az a 100 ezer adag Vaxigrip Tetra vakcina is, amit a kormánynak most sikerült közvetlenül a gyártótól megvásárolnia. Ez eddig recept és térítés ellenében a gyógyszertárakban volt megvásárolható. Ez annyiban más, mint a hazai influenza-elleni vakcina, hogy míg előbbi 3, addig a Sanofi készítménye négy influenza törzs ellen nyújt védelmet. Továbbá a Vaxigrip a 6 hónap és 3 év közötti korosztálynak is adható, ezzel szemben a hazai gyártású 3Fluart oltóanyaggal csak az ennél idősebbek olthatók. Különbség még, hogy hazai gyártású kizárólag izomba, míg a Vaxigrip bőr alá is szúrható.

Ezzel kapcsolatban Keszthelyi Gyula tardi háziorvos arra figyelmeztetett, hogy a vérhígító terápiában részesülőknek az érvényes szakmai szabály szerint nem adható izomba injekció. Azaz az ilyen betegeknek is a Vaxigripre van szükségük, ők ezt eddig kiválthattak a patikákban. Most viszont a kormány eltüntette a patikákból Vaxigrip-et. Keszthelyi Gyula hozzátette: eddig a betegei számára elérhető volt a Vaxigrip Tetra, most viszont, miután a kormány az összes ilyen készítményt eltüntette a piacról ezek a betegek a 3Fluart oltással nem védhetők. Mint mondta, próbált kérni a járási központból, ám ott azt mondták ne is reménykedjen, mert nincs.

A teljes információ

(forrás: Népszava)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés