hirdetés
hirdetés
2023. február. 05., vasárnap - Ágota, Ingrid.
hirdetés

Influenza: mi javasolható véralvadásgátló mellett?

Influenzaszezonban sokan nyúlnak különböző készítményekhez. Prof. dr. Blaskó György, a Trombózisközpont véralvadási specialistája szerint nem mindegy, hogy statint szedők mit használnak.

hirdetés

A téli hónapokban – főként januárban és februárban – indul az influenzaszezon, a patikák számtalan javulást ígérő készítményt – gyógyszereket, teákat, vitaminokat, táplálék-kiegészítőket – kínálnak, melyekkel könnyebben átvészelhető a kellemetlen időszak. Viszont igen körültekintően kell megválasztani, ki, mit vesz be, ugyanis nem mindegy, ki milyen egyéb gyógyszert szed ezek mellett.

Mire ügyeljenek a véralvadásgátlót szedők?

A kumarinok olyan antikoagulánsok, melyek hatását – a gyógyszerkölcsönhatások révén – nagy mértékben csökkentik/növelik egyes gyógyszerek, táplálék-kiegészítők.

Láz-és fájdalomcsillapítók

Az influenza magas lázzal, rossz közérzettel jár, így a láz-és fájdalomcsillapítók szinte biztos, hogy előkerülnek. Közülük a leggyakrabban aspirint, NSAID-ot, ibuprofént, paracetamolt, diclofenac-ot használnak.

– Nagyon fontos tudni, hogy a legtöbb láz-és fájdalomcsillapítót nem lehet véralvadásgátló mellett szedni, mivel megnövelik annak hatását és ezáltal fokozzák a vérzéses mellékhatások veszélyét. A legbiztonságosabb a kis dózisban adagolt metamizole sodium vagy paracetamol hatanyagú gyógyszer. Viszont fontos, hogy bármit is szed, egyeztessen orvosával, illetve ha mellékhatásokat, vérzést tapasztal, azonnal jelezze és hagyja abba a készítmény szedését – figyelmeztet a professzor, aki hozzátette, hogy ebben az időszakban az INR ellenőrzést tanácsos sokkal gyakrabban végezni.

Táplálék-kiegészítők, vitaminok

Akár megelőzés, akár a gyógyszeres kezelés kiegészítése gyanánt gyakran javasolnak különböző táplálék-kiegészítőket, vitaminokat. Elsőként az adott készítmény K-vitamin tartalmára kell figyelni, ami jelentősen befolyásolja a kumarin-származékok hatását, mivel egyik fő szereplője a véralvadási folyamatoknak. A betegek nincsenek eltiltva a K-vitamintól, viszont arra ügyelni kell, hogy minden nap közel azonos mennyiséget fogyasszanak belőle. Éppen ezért nem mindegy, mely multivitamin illetve táplálék-kiegészítő tartalmaz K-vitamint (ilyenek például a tőzegáfonya, fokhagyma, gingko biloba tartalmú készítmények is).

Házi gyógymódok, gyümölcsök

Megfázás, influenza esetén sokan nyúlnak vitamindús gyümölcsökhöz, zöldségekhez, készítenek forró húslevest, illetve fertőtlenítik torkukat egy kis pálinkával. Zöldség/gyümölcs esetén a K-vitamin tartalomra kell ügyelni (magas K-vitamin tartalmú a narancs, áfonya, málna, avokádó, paprika, paradicsom, káposzta), és az égetett szeszes italok is kölcsönhatásba léphetnek a kumarinokkal!

(forrás: Trombózisközpont)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés