hirdetés
hirdetés

Indul a közös európai vakcinabeszerzés

Európai köz(ös)beszerzéssel is érkezhet oltóanyag Magyarországra a jövőben, ezt tartalmazza a kormány honlapján közzétett rendelettervezet.

hirdetés

A gyógyszerek és orvostechnikai eszközök közbeszerzésének sajátos szabályairól szóló 16/2012. (II. 16.) Korm. rendelet tervezett módosítása teszi lehetővé, hogy közösségi beszerzéssel jusson az ország vakcinához.

A tervezet indoklása feleleveníti példaként, hogy a fél éves kor alatti csecsemők, immunrendszerük fejletlensége miatt nem olthatók influenza elleni oltóanyaggal. 6-12 hónapos korban pedig a - saját, magyar gyártási technológia szerinti - tojás-alapú immunizálás nem lehetséges. Ezért a fél-egy éves kor közötti korosztály oltóanyag ellátását külföldről, azaz nemzetközi cégtől történő beszerzéssel kell megoldani. Az uniós szintű beszerzés a tagállamok számára azért előnyös, mert amennyiben egységesen lépnek fel, és kérnek ajánlatot a gyártóktól, alacsonyabb ár, illetve kedvezőbb szállítási idő alkudható ki, továbbá nagyobb valószínűséggel lesz hozzáférhető a szükséges mennyiségű oltóanyag pandémia idején, mint ha azt Magyarország a járvány idején önállóan próbálná meg beszerezni a piacról.

Az indoklás felidézi azt is, hogy márt előkészítették az uniós szintű közös beszerzésre irányuló Közös Közbeszerzési Megállapodást, mely aláírásának időpontja 2014. június 20. Megfelelő felhatalmazás birtokában magyar részről az emberi erőforrások minisztere aláírhatja a közös közbeszerzési  megállapodást. Ezzel lehetővé válik egyrészt - egy jövőbeli pandémia esetén - a 6-12 hónapos csecsemők oltásához szükséges oltóanyag olcsóbb beszerzése. Másrészt - mivel világjárvány kialakulásakor új vírus jön létre és a bizonytalansági tényezők száma megnövekszik - így az ország járványügyi biztonságát nagyban fokozza a közös közbeszerzési lehetőség fennállása – olvasható az indoklásban.

(A rendelettervezet innen tölthető le. Véleményezési határidő: 2014. június 2. Véleményezési cím: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. )

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés