hirdetés
hirdetés
2020. augusztus. 08., szombat - László.
hirdetés

Imunonkológia: kombinációk és kollaborációk

Gőzerővel folynak az immunonkológiai szerek klinikai vizsgálatai, és az eddigi tapasztalatok szerint az eleve jó hatásarány kombinációk alkalmazásával még tovább javítható. A tendencia a fejlesztők kollaborációjának is kedvez.

hirdetés

AzAmgen és a Roche gyógyszergyárak röviddel ezelőtt jelentették be, hogy megkezdik az Amgen által fejlesztett onkolitikus immunterápiás szer, a talimogen-laherparepvec és a Roche PD-L1 elleni antitestje, az atezolizumab (MPDL3280A) kombinációjának 1b fázisú vizsgálatait. A kettős támadáspontú kezelés biztonságosságának és hatásosságának értékelésére irányuló vizsgálatba triplanegatív emlőrákkal, illetve májáttétet adó kolorektális tumorral diagnosztizált betegeket vonnak be. A kombinációs kezelés sikerét két, egymást elvileg jól kiegészítő mechanizmustól remélik: a talimogen-laherparepvec a daganatszövetbe fecskendezve a sejteken belül sokszorozódni kezd, ami a tumorsejtek széteséséhez vezet. Az elpusztult sejtekből a daganatra specifikus antigének, illetve granulocyta kolóniastimuláló faktor (GM-CSF) szabadulnak fel és kerülnek a véráramba, ami generalizált immunválaszt vált ki, így alkalmasnak tűnik arra, hogy az immunsejtek testszerte célba vegyék és elpusztítsák a szóródott daganatsejteket. A párhuzamosan alkalmazott PD-L1 elleni antitest a daganatsejtek ellen irányuló T-sejt-aktiválódás kivédésében kulcsszerepet játszó PD-L1 (programmed death-ligand 1) fehérje blokkolásával fokozhatja a daganatellenes immunválasz hatékonyságát. A PD-L1 transzmembrán fehérje a T-limfociták egyik fontos checkpoint-receptora, a programozott sejthalál beindításáért felelős PD1 receptorral alkot komplexet a sejtben, és így a PD1 receptorral együttműködve vesz részt a tumorsejtek ellen irányuló immunválasz megakadályozásában.

Az anti-PD-L1 típusú immun-checkpoint-inhibitorok fejlesztésében szintén élen járó AstraZeneca az Eli Lilly-vel írt alá klinikai vizsgálati együttműködési megállapodást, amelynek tárgya az AstraZeneca kísérleti stádiumú PD-L1 elleni antitestje, a MEDI4736 és az Eli Lilly antiangiogén hatású daganatellenes szere, a ramucirumab együttes hatásosságának és biztonságosságának megítélése különféle előrehaladott stádiumú szolid tumorok kezelésében. A preklinikai vizsgálatok tanúsága szerint a VEGF-receptort gátló hatóanyagok (amilyen a vaszkuláris endothelialis növekedési faktor 2-es típusú receptorának aktiválódását blokkoló ramucirumab) és az immun-checkpoint-gátlás együttese jelentősen növeli a daganatellenes immunválasz eredményességét.

Robert Iannone, az AstraZeneca immunonkológiai fejlesztési részlegének vezetője a kollaborációs megállapodás kapcsán így nyilatkozott: „a kombinációs immunonkológiai kezelés igazi áttörés hozhat a rákgyógyításban, átalakítva a daganatterápia eddigi szemléletét”. Az immun-checkpoint-gátlók megjelenése egyike a legjelentősebb és szakmai értelemben a legizgalmasabb onkológiai fejlesztéseknek. A következő fontos lépés annak igazolása, hogy e szerek valóban hatásos kiegészítői lehetnek a már engedélyezett daganatterápiás eljárásoknak.

(Forrás: World Pharma News)

Dr. B. D.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés