hirdetés
hirdetés
2022. december. 05., hétfő - Vilma.
hirdetés

Illegálisan szerzik be a fájdalomcsillapítót

Akinek fel is írják a cannabisalapú készítményt, azoknak is 160 ezer forint körül mozog a maximum egy hónapra, de inkább két hétre elegendő adag, derül ki a Magyar Nemzet írásából.

hirdetés

Hiába konzultált az orvosával egy komoly fájdalmakkal és görcsökkel küzdő sclerosis multiplexes (SM) beteg, hogy szeretne cannabisalapú gyógyszert a tünetei enyhítésére, a neurológus elzárkózott attól, hogy receptet és az igényléshez indoklást írjon. Enélkül pedig a beteg nem tudott az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézethez fordulni, hogy engedélyezzék a gyógyszer alkalmazását. A Magyar Nemzetnek nyilatkozó SM-beteg kitért arra: egyetlen olyan neurológusról tud az országban, aki hajlandó segíteni és kérvényt írni ilyen esetekben. – Akinek fel is írják a készítményt, azoknak is 160 ezer forint körül mozog a maximum egy hónapra, de inkább két hétre elegendő adag. Ilyen költségeket szinte senki nem engedhet meg magának – mondta. Éppen ezért sokaknál az az egyetlen szóba jöhető, távolról sem jó megoldás, hogy illegálisan szerzik be a füvet. A beteg kifejtette: legalább 20-30 olyan betegről tud, akiknek így kell beszerezni a cannabist, mert másként nem tudják.

Kardos Tamás, a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) projektvezetője a témával kapcsolatban arról beszélt lapunknak: az Európai Unióban több orvosi cannabisalapú készítmény is elérhető, de hazánkban jelenleg nincs törzskönyvezett gyógyászati cannabis vagy azt tartalmazó készítmény. – A Sativexet szoktuk javasolni az érintetteknek, ez természetes formában tartalmazza a cannabis több összetevőjét. A gyártásnál laboratóriumi körülmények között kivonatolják a növényt a megfelelő arányban – mondta.

A Sativex szájspray-t már több mint tíz európai országban írják fel az orvosok. A gyógyszer fogyasztása nem okoz olyan erős pszichoaktív hatásokat, mintha szimplán füvet szívna valaki, esetleg enyhe szédülés jelentkezhet.

Kardos Tamás igen nagy problémának látja, hogy hazánkban szinte alig van olyan orvos, aki hajlandó felírni a páciensnek – az egyébként is csak külföldről beszerezhető – Sativexet. A legtöbben nincsenek is tisztában azzal, hogy ez legális gyógyszer. Sok beteg pedig már be sem adja a szükséges kérelmet, hogy egyáltalán használhassa az orvosi cannabist: nem akarják kivárni a hosszú, több hónapos vagy akár éves procedúrát, és a költségeket sem bírnák. Inkább illegálisan szerzik be.

Hiába bizonyította már több kutatás is, hogy az orvosi cannabis eredményesen csökkentheti a daganatos betegeknél a kemoterápia mellékhatásait, a helyzet bonyolultsága miatt eddig senki sem igényelte hazánkban a Sativexet. Szelestei Miklóstól, a Magyar Orvosi Kannabisz Egyesület (MOKE) elnökétől megtudtuk: orvosi cannabist jelenleg csak sclerosis multiplexes betegek számára írhat fel a neurológus, daganatos betegek esetében még nem próbálkoztak az igényléssel. Ő is kitért arra, mennyire nehéz orvost találni, aki partner az igénylésben. – Az egész országban csupán két olyan szakember van, aki ezt megteszi, egyikük már nem is vállal új pácienseket. Sok doktor azért utasítja vissza a beteget, mert nem ismerik a szert, illetve félnek attól, hogy az függőséget okoz, de sokan a jó hírüket is féltik – mondta Szelestei.

Az OGYÉI – Szelestei szerint – nagyon pozitívan áll a kérdéshez, az engedélyt mindenki megkapja, mégis eddig az elmúlt fél évben mindössze három sclerosis multiplexes beteg adott be kérvényt. Ráadásul hiába kap valaki engedélyt, a gyógyszert utána meg kell rendelni, behozatni külföldről, az ára pedig egy hónapra minimum 160 ezer forint. Ezt pedig szinte senki nem engedheti meg magának.

(forrás: Magyar Nemzet)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés