hirdetés
hirdetés
2022. augusztus. 10., szerda - Lörinc.
hirdetés

Így fogytak tavaly az antidepresszánsok

Tavaly, a világjárvány kitörésének évében, 3,8 millió doboz vényköteles antidepresszánst váltottak ki a mentális zavarokkal küzdő betegek a patikákban, 103 ezerrel többet, mint a 2019-ben kiadott 3,7 millió doboz – derült ki a Hiflylabs Zrt. Világgazdaságnak elküldött adataiból.

hirdetés

A feszültségoldókra tavaly összesen 2,1 milliárd forintot költött a lakosság. A gyógyszerfogyasztást elemző cég hozzátette: csak a támogatott, vényköteles gyógyszerek forgalmi adatai­ra van rálátásuk a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő adataiból, ebben nincsenek benne a nem támogatott, vényköteles gyógyszerek és a vény nélkül kapható készítmények sem.

A Hiflylabs szerint 2020-ban ugyan több antidepresszáns fogyott, mint egy évvel korábban, a lakosság mégis kevesebbet fizetett érte. Ennek az az oka, hogy minden évben változik, hogy éppen mely termékek kerülnek be az államilag támogatott körbe.

Tavaly év végén jelent meg egy nemzetközi vizsgálat, amely szerint a koronavírus-járvány miatt a depresszió tüneteinek aránya megháromszorozódott, a szorongásos zavarok pedig megduplázódtak – mondta Purebl György, a Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézet igazgatója egy webináriumon. Hozzátette: „pszichésprobléma-cu­na­mira” számítanak a pandémia leküzdése után. A mentális problémák hátterében a gazdasági bizonytalanság, a megélhetési problémák, a komfortzónából való kizökkenés, valamint a Covid–19 miatti halálesetek is állhatnak, de megemlítette a poszt-Covid-szindrómát is. Ez utóbbi a vírus direkt hatása, már tudományosan igazolt, hogy a Covid–19 hat az idegrendszer működésére is. Purebl György szerint meg kell tanítani az embereket a saját pszichés terheik leküzdésére. Az online kezelések alkalmával ezeket a módszereket tanítják nap mint nap a betegeiknek.

Zacher Gábor toxikológus, a hatvani kórház sürgősségi szakorvosa nemzetközi adatokat ismertetve elmondta, hogy 2020-ban csaknem nyolcmillió adag nyugtatószer fogyott, félmillió dobozzal több, mint 2019-ben. Szorongáscsökkentőből 34,1 százalékkal, antidepresszánsból 18,6 százalékkal, altatóból pedig 14,8 százalékkal többet váltottak ki a betegek, írja a Világgazdaság.

(forrás: Világgazdaság)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés