hirdetés
hirdetés
2022. augusztus. 11., csütörtök - Zsuzsanna, Tiborc.
hirdetés

Így állunk gyógyszerésszel

A gyógyszerészi humánerőforrás helyzetet elemzik a Hálózati Gyógyszertárak Szövetsége honlapján az ENKK éves jelentése alapján.

hirdetés

Az éves beszámoló szerint a gyógyszerészek száma az elmúlt években folyamatosan nőtt. 2015-ben 291 fő gyógyszerészt vettek fel az alapnyilvántartásba – összegzik a hgysz.hu-n. Az alapnyilvántartásban szereplő gyógyszerészek korcsoportok szerinti eloszlását megnézve kiderül, hogy messze a legnagyobb csoportot a 70 év feletti gyógyszerészek alkotják. Az aktív gyógyszerészek számáról a működési nyilvántartás ad pontos képet, melybe a felvételt és a nyilvántartás megújítását is kérelmezni kell. Az Egészségügyi Nyilvántartási és Képzési Központ (ENKK) adatai szerint az érvényes működési nyilvántartással rendelkező gyógyszerészek száma a tavalyi évben összesen 636 fővel csökkent.

Az alapnyilvántartással ellentétben a működési nyilvántartásban szereplő gyógyszerészek korcsoportos eloszlása már azt mutatja, hogy egyre több a fiatal gyógyszerész. A 65 év feletti gyógyszerészek aránya mindössze 12 százalék (846 fő), míg a 35 év alatti gyógyszerészeké 30 százalék (2107 fő).

Tavaly 11 gyógyszerész érkezett hazánkba, akik itt honosíttatták diplomájukat. Az ENKK részletes adataiból kiderül, hogy közülük 10-en Romániában, egy személy pedig Szerbiában végzett.

(forrás: Hálózati Gyógyszertárak Szövetsége)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés