hirdetés
hirdetés
2021. február. 25., csütörtök - Géza.
hirdetés

Ígéretes vizsgálati szer a szkizofrénia kezelésére

Ígéretes eredményeket mutat egy vizsgálati készítmény a szkizofrénia tüneteinek enyhítésében: a roluperidon hatóanyag javítja a beteget sújtó akaratgyengeséget, motiváló hatása pedig a többi tünetet is javíthatja.

hirdetés

A University of Georgia kutatócsoportja a Schizophrenia Bulletin című folyóiratban publikált cikkében arról számolt be, hogy a szkizofrénia egyik jellemző tünetének, az akaratgyengeségnek a kezelése hatással lehet a többi tünet enyhülésére is. Vizsgálat fázisban van az a készítmény, amely ezt képes is lehet megvalósítani.

A University of Georgia egyik kutatója, Gregory P. Strauss feltevése az volt, hogy a szkizofrénia tüneteinek öt különböző doménje (avolíció [akarathiány], anhedónia [élvezethiány], aszocialitás [csökken társasági aktivitás], affektív elsivárosodás és alógia [beszédkészség csökkenése]) nem külön-külön jelentkező szimptómák, hanem összeköttetésben állnak egymással. Kutatócsoportjával hálózatkutatási módszerekkel kezdte vizsgálni a tünetek között fennálló lehetséges kapcsolatokat, és arra az eredményre jutott, hogy az avolíció központi szerepet tölt be, azaz lehetséges, hogy a többi tünetet, azaz a tünetegyüttest is enyhíteni lehet ennek a doménnek a kezelésével.

Fotó: 123rf
Fotó: 123rf

A Minerva Neurosciences klinikai vizsgálati adatain is lefuttatta ezeket az elemzéseket, mivel a vállalat jelezte, hogy a fázis IIb vizsgálatokban tesztelt roluperidon jelentősen csökkentette a többi domén tüneteit is, és az avolíció központi szerepe bizonyítottnak tűnik. Ez a megközelítés azért is számít újdonságnak, mivel a szkizofrénia egyik úgynevezett „negatív” tünetét (valaminek a hiányát) gyógyítja a „pozitív” tünetek (hallucinációk, téveszmék, bizarr/rendezetlen viselkedés) kezelése helyett.

Az avolíció olyan akarathiányt, akaratgyengeséget, apatikus állapotot jelent, melyben a betegnél a céltudatod feladatvégzésre irányuló kezdeményezés súlyos hiánya jelentkezik. Azaz a beteg tudja, hogy fontos lenne befizetni egy számlát, vagy elintézni egy telefonhívást, de képtelen erre, mivel nincs meg a motivációja. Ez a tünet nem tévesztendő össze azzal, amikor a beteg lebeszéli magát arról, hogy az adott cselekedetet végrehajtsa.

(forrás: PharmaOnline )
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés