hirdetés
hirdetés
2020. április. 04., szombat - Izidor.
hirdetés

Ígéretes az emlőrák terápiájára fejlesztett vakcina

Kedvező eredménnyel zárult a mammaglobin-A DNS-vakcina I. fázisú vizsgálata áttétes emlőrákban szenvedő betegek egy kis csoportjában: a vakcina biztonságos és lassítja a daganat progresszióját.

hirdetés

A Washingtoni Egyetem Orvostudományi Karának kutatócsoportja által fejlesztett mammaglobin-A DNS-vakcina a beteg immunrendszerének aktiválásával éri el a daganatsejtek pusztulását. A Clinical Cancer Research című folyóirat december 1-jei számában közzétett I. fázisú vizsgálat eredményei szerint a vakcina biztonságos, és a tumor progressziójának lassítása révén a progressziómentes túlélést is javítja.

A mammaglobin-A (MAM-A) glikoprotein az emlődaganatok mintegy 80 százalékában fokozottan termelődik, míg fiziológiásan csak kis mennyiségben mutatható ki az emlőszövetben. Más szövetekben pedig gyakorlatilag nem fordul elő, így kiváló célpontként kínálkozik az emlőrák célzott terápiájára. A MAM-A DNS vakcina egy, a mammaglobin-A génjét kódoló plazmidot tartalmaz, amely immunstimmuláns hatásánál fogva humorális és celluláris immunválaszt képes előidézni a MAM-A fehérjét expresszáló tumorsejtekkel szemben. A folyamat végeredményeként maga a szervezet pusztítja el a daganatsejteket, illetve gátolja meg további szaporodásukat.

A most közzétett I. fázisú vizsgálatban stabil metasztatikus emlőrákban szenvedő betegek vehettek részt. A 26 vizsgálati alany közül 14 a vakcinációs kezelés ágára, 12 a kontrollcsoportba került. A terápia biztonságosságát a klinikai ás a laboratóriumi paraméterek változása alapján ítélték meg. A biológiai hatást a CD8+ T-sejt-válasz alapján követték. A progressziómentes túlélést Kaplan–Meier-féle túléléselemzéssel határozták meg.

Bár a vizsgálatot a terápia biztonságosságának megítélésére tervezték, az előzetes eredmények azt is jelzik, hogy a vakcina lassítja a daganat progresszióját. Ez azért is kiemelten nagy jelentőségű, mert a kezelést olyan betegek kapták, aki immunrendszere az áttétes rák és a korábbi kemoterápia következtében viszonylag gyenge. A kutatók szerint az a tény, hogy e betegcsoportban is képesek voltak biológiai választ kimutatni, rendkívül biztató. A 14 kezelt beteg mintegy felénél nem észleltek progressziót egy évvel a vakcináció után, szemben a kontrollcsoporttal, ahol a 12 beteg mindössze egyötödénél nem progrediált a kórfolyamat az egyéves állapotfelmérés időpontjáig. Ez a különbség a kis beteglétszám ellenére is szignifikáns.

Az emlőrák elleni terápiás vakcinát valószínűleg a korai stádiumú tumorok kezelésében lehet majd a legeredményesebben alkalmazni – véli sok más orvos kollégájával egyetértésben dr. William E. Gillanders emlősebész, a tanulmány egyik szerzője. Emellett az emlőrák kialakulása szempontjából nagy kockázatú nők körében esetlegesen prevenciós célra is alkalmas lehet – teszi hozzá a kutató. Noha terápiás hatás csak akkor valószínűsíthető, ha a daganat expresszálja a MAM-A fehérjét, az esetek többségében e feltétel adott, így az új vakcina reményt ad arra, hogy a nem túl távoli jövőben emlőrákos betegek tömegeit kezelhetjük majd eredményesen, kevesebb mellékhatás árán.

Az I. fázisú vizsgálatban enyhe vagy középsúlyos bőrviszketés és az injekció beadási helyére lokalizálódó nyomásérzékenység, valamint enyhe influenzaszerű tünetek jelentkeztek a terápiás vakcina nemkívánatos hatásaként (összesen 8 esetben). Súlyos vagy életveszélyes mellékhatás egyetlen betegnél sem lépett fel.

Azt is tudni kell azonban – nyilatkozta dr. Gillanders a Medical Daily hírportálnak –, hogy a daganatterápiás vakcinák a fejlesztés jelenlegi stádiumában nem kuratív kezelést kínálnak, hanem a standard kezelési sémák kiegészítőjeként alkalmazhatók, javítva ezzel a terápiás válasz esélyét.

A biztonságosságot igazoló vizsgálati eredmények birtokában a kutatók rövidesen megkezdik a MAM-A vakcina II. fázisú vizsgálatait, amelyekben már olyan betegek részvételére is számítanak, akiknél röviddel ezelőtt diagnosztizálták az emlőrákot, így feltételezhető, hogy immunrendszerük még sokkal erősebb, mint azon betegtársaiké, akiknél már áttétes stádiumú a kór. A kutatók meglátása szerint a jobb immunállapotú betegek esetében erőteljesebb immunválasz várható, amit reményeik szerint az objektív mutatók is alá fognak támasztani.

(Források: Washington University in St. Louis, Medical Daily)

Dr. B. D.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés