hirdetés
hirdetés
2021. február. 25., csütörtök - Géza.
hirdetés

Ígéretes a félórás Ebola-gyorsteszt

A terepi alkalmazások szerint jól használható az ebola, a Lassa-láz és a malária szűrésére a fél órán belül eredményt mutató gyorsteszt.

hirdetés

Amerikai, szenegáli és guineai kutatók a Science Translational Medicine folyóiratban megjelent cikkükben számoltak be arról, hogy igen jó eredményeket sikerült elérni az ebola, a Lassa-láz és a malária diagnosztizálására kifejlesztett immunoassay gyorsteszttel.

Az Ebola-vírus által okozott betegség viszonylag ritkának, ám halálosnak számít. Járvány kitörése esetén gyors beavatkozásra van szükség, mivel a betegség gyorsan terjed, az eddigi legpusztítóbb, 2014-ben Nyugat-Afrikában kitört epidémia 11 ezer halálos áldozatot követelt.

Fotó: 123rf
Fotó: 123rf

Nem segíti a gyors beavatkozást a jelenlegi szűrési gyakorlat, mivel az ebolaszerű tüneteket mutató betegektől vesznek vért, de a betegség kezdeti tünetei igen hasonlóak más betegségek, például a malária szimptómáihoz. Ezt követően a mintákat laboratóriumi vizsgálatra kell küldeni, és az eredmény csak néhány nap múlva érkezik vissza, ami azt jelenti, hogy a beteg addig tovább fertőzhet.

Ezért volt fontos, hogy egy olyan gyorsteszt váljon alkalmazhatóvá, amely egyrészt 30 perc alatt eredményt mutat, másrészt képes az ebola, a Lassa-láz és a malária elkülönítésére. A készülék felületerősített Raman-spektroszkópiát (SERS – Surface-enhanced Raman Spectroscopy) használ, kis mennyiségű vérmintára van szükség a vizsgálathoz, az eredmény pedig bárki számára érthető, aki tud olvasni, ráadásul hálózati áramforrás sem szükséges a működtetéséhez. A kutatók az új készüléket először szamár modellszervezeten próbálták ki, és a kedvező eredmények után került sor a humán tesztelésre terepi körülmények között, Guineában és Szenegál területén.

(forrás: PharmaOnline )
hirdetés

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés