hirdetés
hirdetés
2022. június. 29., szerda - Péter, Pál.
hirdetés

Időskori makuladegeneráció: nem csak a genetika számít

A makuladegeneráció kialakulásában a genetikai tényezők mellett életmód faktorok is közrejátszanak. A gének, a dohányzás, a táplálkozás, a mozgás és a D-vitamin szinergista módon befolyásolják a makuladegeneráció létrejöttét.

hirdetés

Az időskori makuladegeneráció a gazdaságilag fejlettebb társadalmakban – így hazánkban is – a vakság vezető oka. A betegség az éleslátás helyének – a sárgafoltnak – a korral előrehaladó elfajulásával jár. A makuladegeneráció kialakulásának a pontos oka egyelőre nem ismert. A legújabb eredmények részben genetikai alapokon nyugvó, a gyulladásos reakciókban bekövetkező zavarokat sejtenek a probléma hátterében. Többek között a komplement faktor H (complement factor H; CFH) kódolását végző génben bekövetkezett módosulások tehetők felelőssé a makuladegeneráció kialakulásáért.

 

A makuladegenerációval kapcsolatba hozható génhiba

A CFH egyik genetikai variánsát – amelyben a 402-es pozícióban a tirozin helyett hisztidin található – kódoló allél heterozigóta vagy homozigóta formában való jelenléte szignifikánsan emeli a makuladegeneráció kialakulásának kockázatát. A populáció közel 32, illetve 5 százaléka heterozigóta, illetve homozigóta a kérdéses allélt tekintve. A rizikó-gének hordozói sem tehetetlenek azonban a betegséggel szemben. Mint azt a CAREDS- (Karotinoidok szerepe a korral összefüggő szembetegségekben; Carotenoids in Age-Related Eye Disease Study) vizsgálatból nyert eredmények mutatják, az életmód a betegség kialakulásának a rizikóját módosítja.

 

Nem csak a genetika számít

A CAREDS-vizsgálat részeként, génteszttel igazolt makuladegeneráció-rizikóval rendelkező 50 és 79 év közötti nőket (n=1663) vontak be a vizsgálatba, akiket a betegség-rizikójuk alapján három – alacsony, közepes, illetve magas rizikójú – csoportba soroltak. Azt vizsgálták, hogy az egészségtelen életmód – a mozgáshiány, a dohányzás és az egyoldalú táplálkozás –, valamint a D-vitamin hiánya mennyiben fokozza a genetikailag prediszponáltaknál a makuladegeneráció kialakulásának esélyét. Megállapították, hogy a magas genetikai rizikót hordozó, egészségtelen életmódot folytató személyeknél 4,6-szer magasabb a makuladegeneráció kockázata, mint a genetikailag alacsony rizikójú csoportba sorolt, egészséges módon élőknél.

 

A megfelelő D-vitamin ellátottság lényeges

A D-vitamin makuladegeneráció megelőzésében játszott pozitív szerepét igazolja az, hogy az alacsony D-vitamin-szint (alacsonyabb, mint 12 ng/ml 25-hidroxi-kolekalciferol) azoknál is a szembetegség kialakulásának 1,8-szoros rizikójával jár együtt, akik genetikai alapon nem tartoznak a veszélyeztetettek csoportjába. Ezzel szemben, a makuladegeneráció kialakulásának magas genetikai rizikóját hordozóknál az ugyanilyen mértékben alacsony D-vitamin-szint a betegség kialakulásának a kockázatát 6,7-szeresére fokozza.

A vizsgálati eredmények rávilágítanak arra, hogy a genetikai faktorok, a dohányzás, a mozgás, illetve a táplálkozás szinergista módon befolyásolják a makuladegeneráció kialakulásában kulcsfontosságúnak tűnő gyulladásos folyamatot.

(Forrás: Deutsches Aerzteblatt)

 

 

Dr. B. L.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés