hirdetés
hirdetés
2023. február. 06., hétfő - Dorottya, Dóra.
hirdetés

Ibuprofenes tapasz akut mozgásszervi fájdalmakra

Akut mozgásszervi panaszoknál a topikális nem szteroid gyulladáscsökkentők (NSAID-ok) alkalmazását számos szakmai szervezet támogatja, megemlíthető köztük például az egyesült királyságbeli Egészség és Klinikai Kiválóság Nemzeti Intézete (NICE). Ezek a szervezetek biztonságosabbnak és jobban tolerálhatónak ítélik meg a topikális NSAID-adagolást az orális NSAID-adagolásnál (1, 2).

hirdetés

Mit jelent a külsőleges NSAID gyógyszerforma preferálása?

A sportsérülések vagy az egyéb jellegű, akut lefutású problémákat okozó sérülések gyakoriak. Az alsó vagy a felső végtagot érintő izomsérüléseknél, húzódásoknál, rándulásoknál fájdalom- és gyulladáscsökkentési célból, ha lehetséges, érdemes az NSAID-ok helyileg alkalmazott formáit, például a tapaszokat és a géleket előnyben részesíteni a szisztémásan alkalmazott gyógyszerformákkal, azaz a tablettákkal vagy a kapszulákkal szemben (1, 2).

Vizsgálatok igazolják, hogy a topikális NSAID-bevitel is elégséges NSAID-szint kialakulásához vezet a célszövetekben, azaz az inak, ízületek, izmok és szalagok területén. Ugyanakkor a lokális alkalmazás a szisztémás hatóanyagszintet csak minimálisan befolyásolja: a topikális NSAID-alkalmazásnál a szisztémás adagolásnál tapasztalt mennyiségnek csak 5−10%-a jut be a szisztémás keringésbe. Ilyen módon jelentősen csökkenthető a szisztémás NSAID-expozíció, illetve az azzal összefüggő, az NSAID-ok esetén tipikusnak mondható gasztrointesztinális, kardiovaszkuláris és renális mellékhatások előfordulási gyakorisága (3). A topikális NSAID-alkalmazás tehát olyan esetekben is járható utat jelenthet, amikor a per os NSAID-adagolás gyomorfekély, nyombélfekély vagy a kórelőzményben szereplő szív- és érrendszeri megbetegedések miatt ellenjavallt.

A betegek kedvelik a külsőlegesen alkalmazandó NSAID-okat

Lényeges szempont az is, hogy az akut ízületi panaszokkal küzdő betegek előnyben részesítik a külsőlegesen alkalmazható NSAID-okat a szájon át alkalmazottakkal szemben. A sportsérüléseket vagy felső/alsó végtagot érintő ütéseket, zúzódásokat, rándulásokat követően a betegek szívesebben alkalmaznak külsőleges gyógyszerformákat, mintsem szednek be tablettákat vagy kapszulákat napi több alkalommal (4).

A külsőleges gyógyszerformák palettája napjainkban már többet jelent a kenőcsöknél, krémeknél és géleknél. A naponta többször alkalmazandó félszilárd gyógyszerformák mellett egyre nagyobb teret nyernek a tapaszok. A tapaszok a napi egyszeri alkalmazás egyszerűsége és kényelme mellett az okkluzív rögzülésre visszavezethetően kiemelkedő előnyként kínálják az egyenletes hatóanyagszint biztosítását (4). Nem utolsó szempont az sem, hogy a krémezés, gélezés jelentette nehézségekkel (különösen zokni, harisnya vagy kompressziós eszközök viselésekor) szemben a modern tapaszoknál a rugalmasság, a testszínű, diszkrét megjelenés, illetve az alkalmazás helyének az alakjához való idomulás is garantált.

Ibuprofenes tapaszok – igazolt hatásosság és biztonságosság

A tapaszonként 200 mg ibuprofent tartalmazó gyógyszerek hatásosságát és biztonságosságát több vizsgálatban elemezték.

Akut sportsérülést szenvedett felnőtteknél (n=130) a 200 mg ibuprofent tartalmazó tapaszok (24 óránként cserélt tapaszok) 5 napon keresztüli alkalmazása hatásosnak és biztonságosnak bizonyult. Használatuk mind a 24 órás, mind a 120 órás eredményeket tekintve jelentősebben enyhítette a fájdalmat, mint a placebotapaszok alkalmazása (4, 5).

A tapaszonként 200 mg ibuprofent tartalmazó tapaszoknál a hatásosság biztonságossággal társul. A nemkívánatos események gyakorisága a kezelt ágon hasonló, mint a placeboágon. Döntően enyhe vagy közepes mértékű mellékhatások fellépésével lehet számolni, amik nagyrészt lokális reakcióként, a fájdalom helyére korlátozódnak (4).

Tapaszba zárt ibuprofen: egyenletes hatóanyag-felszabadulás

Igazolt, hogy az ibuprofenes tapaszokkal, alkalmas formuláció esetén, olyan egyenletes, 24 órán keresztüli hatóanyag-felszabadulás, ún. steady-state farmakokinetika valósítható meg, ami az alkalmazás első napjától kezdve a használat utolsó napjáig (általában 5. nap) egyenletes ibuprofenszintet biztosít a célszövetekben (4, 6). Ez azt is jelenti, hogy napi egyetlen tapasz alkalmazásával elégséges hatóanyagszint érhető el a környező, kezelendő szövetekben.

Mit tapasztal ebből a beteg?

Az első tapasz felhelyezését követően már 2 órával érzékelhető lehet számára a mozgás közbeni fájdalom csökkenése.

A tapaszt használó betegek több mint 90%-a az alkalmazás 5. napját követően „kiváló” vagy „jó” jelzővel értékeli az ibuprofenes tapasz hatását; miközben közel 100%-uk minősíti az ibuprofenes tapaszok tolerálhatóságát „kiválónak” vagy „jónak” (4). 

Felmerül a kérdés, hogy a tapasz eltávolítását követően meddig marad fenn a fájdalomcsillapító, gyulladáscsökkentő hatás.

Az 5 napon keresztüli, 24 óránkénti tapaszcserét követően, azaz a betegtájékoztatóban ajánlott sémájú kezelés abbahagyása után csak a 6., már tapaszmentes napon csökken vissza az ibuprofenszint a kiindulási (baseline) értékre − akkor viszont mindez 24 órán belül megtörténik (6).

Kiknek ajánlható az ibuprofenes tapasz?

A 200 mg ibuprofent tartalmazó tapaszok napi 1×1 adagolási sémával történő, maximum 5 napon keresztüli alkalmazása javasolható azoknak a 16 éven felüli betegeknek, akik felső vagy alsó végtagi akut fájdalommal járó (sport)sérülésüket szeretnék vény nélküli szerrel hatásosan és biztonságosan kezelni.

IRODALOM

1. Derry S, Moore RA, Gaskell H, McIntyre H, Wiffen PJ. Topical NSAIDs for acute musculoskeletal pain in adults. Cochrane Database of Systematic Reviews 6. Art. No.: CD007402 2015.

2. Derry S, Conaghan P, DaSilca JA, Wiffen PJ, Moore RA. Topical NSAIDS for chronic musculoskeletal pain in adults. Cochrane Database of Systematic Reviews 4. Art. No.: CD007400 2016.

3. www.ogyei.gov.hu; 2020. ápr. 15.

4. Whitefield M, O’Kane CJA, Anderson S. Comparative Efficacy of a Proprietary Topical Ibuprofen Gel and Oral Ibuprofen in Acute Soft Tissue Injuries: A Randomized, Double-Blind Study. J Clin. Pharm Ther. 2002;27:409−417.

5. Predel HG, Giannetti B, Connolly MP, Lewis F, Bhatt A. Efficacy and tolerability of a new ibuprofen 200 mg plaster in patients with acute sports-related traumatic blunt soft tissue injury/contusion. Postgrad Med. 2018;130:24−31.

6. Lewis F, Connolly MP, Bhatt A. A pharmacokinetic study of an ibuprofen topical patch in healthy male and female adult volunteers. Clin Pharmacol Drug Dev. 2018;7:684−691.

Dr. Budai Lívia PhD, szakgyógyszerész
a szerző cikkei

(forrás: Pharma Tribune)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés