hirdetés
hirdetés

Húszmilliárdba kerül az egyedi azonosító

Csaknem húszmilliárd forint ráfordítást igényel egy 2019 februárjától életbe lépő uniós szabályozás a hazai gyógyszerszektorban – mondta a Világgazdaságnak Greskovits Dávid, a Magyarországi Gyógyszergyártók Országos Szövetségének (Magyosz) elnöke.

hirdetés

Az egyedi azonosító rendszer bevezetésének és működtetésének kötelezettsége a Magyosz gyártó tagvállalatainak több tízmilliárdos ráfordítás, a hazai kis- és közepes vállalatokra pedig mintegy 3-3,5 milliárd forint teher hárul – tette hozzá az elnök a Világgazdaságnak. A jogszabály értelmében minden, az egyedi azonosításhoz kapcsolódó költség a gyártókat, valamint a forgalmazókat terheli.

A bonyolult informatikai rendszer európai és tagállami szintű olajozott működtetéséhez minden tagországnak létre kellett hoznia egy nemzeti szervezetet, ez Magyarországon a Humvo Magyarországi Gyógyszer-azonosítási Nonprofit Zrt., ahol egyetértenek azzal, hogy az új szabályozás óriási terhet ró a hazai gyógyszercégekre. A Humvo szerint Magyarországon hagyományosan magas a gyógyszerbiztonság, köszönhetően az ellátási lánc zárt szerkezetének. Az új rendszer európai szinten évi 17 milliárd doboz vényköteles gyógyszert fog ellenőrizni, amelyek 4600 különböző gyártóhelyről származnak, és 177 ezer végponton kerülnek forgalomba.

(forrás: Világgazdaság)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés