hirdetés
hirdetés
2023. február. 06., hétfő - Dorottya, Dóra.
hirdetés

Hormonpótlás: nem okoz szívhalált

Több korábbi kutatás adatait vetette össze az a vizsgálat, amely nem talált összefüggést a hormonpótló terápia, és a bármilyen okból bekövetkező halálozás között, írja az Origo.

hirdetés

Dr. Khalid Bekhadra, az amerikai Mayo klinika kutatója az Endokrinológus Társaság ülésén tette közzé vizsgálatának eredményeit, amelyeket az Origo foglalt össze. Az új kutatás célja kifejezetten a hormonpótló terápia és a halálozás közötti kapcsolat feltárása vagy megcáfolása volt.

Dr. Benkhadra és munkatársai 43 randomizált, ellenőrzött kutatást azonosítottak online keresés alapján. A kutatások 2013 augusztusáig folytak, és mindegyikük placebóval, vagy a kezelés hiányával hasonlította össze a hormonpótló terápiát és annak kimenetelést.

A kutatás eredményei szerint nem voltak jelentős összefüggések a menopauza tüneteinek kezelésére szolgáló hormonpótló terápia, valamint a bármilyen okból bekövetkező halálozás között, ezen a hormontípusok és a már fennálló szívbetegségek sem módosítottak.

A hormonterápia és a miokardális infarktus, mellrák vagy stroke miatt bekövetkező halálesetek között sem tárt fel összefüggést a vizsgálat, ugyanúgy, ahogyan a tüdő-, petefészek-, illetve a vastag- és végbélrákkal kapcsolatos halálozással sem volt kimutatható az összefüggés. Az eredmények a kizárólag ösztrogént tartalmazó, valamint az ösztrogént és progeszteront egyaránt tartalmazó kombinált terápia esetén is hasonlóak voltak.

Dr. Benkhadra azonban arra figyelmeztet, hogy ezeknek az eredményeknek a biztossága „az alacsonytól a mérsékeltig terjed", tekintve, hogy a résztvevők követése mindössze 5 évre korlátozódott.

(forrás: Origo)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés