hirdetés
hirdetés
2022. december. 03., szombat - Ferenc, Olívia.
hirdetés

Hogyan véd az influenzától a vörösbor, az áfonya és a fekete tea?

A flavonoidokból bizonyos bélbaktériumok olyan vegyületet képesek előállítani, ami az interferonok aktiválása révén védelmet nyújthat az influenza vírusok okozta fertőzéssel szemben.

hirdetés

A rettegett Clostridium difficile baktérium rokonaként ismert, a normál bélflóra összetételében megtalálható C. orbiscindens baktérium a flavonoidokból dezamino-tirozint képes előállítani. Állatkísérletek alapján úgy tűnik, hogy ez az anyagcseretermék az I-es típusú interferonok aktiválása révén képes az influenzavírusok okozta súlyos megbetegedésekkel szemben védelmet nyújtani.

A bélflóra szerepet játszik a fertőzések kivédésében

Már korábbi vizsgálatok is igazolták, hogy a bélflóra befolyásolhatja az influenza-vírusok patogenitását. Kimutatták, hogy azok az egerek, amelyek korábban antibiotikum-kezelésben részesültek, és emiatt a bélflórájuk károsodott, gyakrabban pusztulnak el influenza okozta fertőzésben, mint antibiotikumot nem kapott fajtársaik.

Washingtoni kutatók úgy vélik, hogy a bélbaktériumok szerepe közvetett, és a kedvező hatásuk az interferonok közvetítésével valósulhat meg. A folyamatban lényeges szerepet tulajdonítanak az I-es típusú interferonoknak. Azok az egerek ugyanis, amik egy génhiba miatt több I-es típusú interferont termelnek, fokozott rezisztenciát mutatnak az influenza-fertőzésekkel szemben.

A folyamat lényeges kulcsszemei a flavonoidok

A kutatók szisztematikusan megvizsgálták azokat a potenciális bélbaktérium-anyagcseretermékeket, amik az interferonok képződésének serkentéséért felelhetnek. Fokozott figyelem irányult a dezamino-tirozinra, a flavonoidokból keletkezett egyik vegyületre. Mint kiderült, a petrezselyemben, vörösborban, áfonyában, fekete teában, citrusfélékben és számos egyéb növényben megtalálható flavonoidokból a bélbaktériumok működésének eredményeként létrejött dezamino-tirozin képes védelmet nyújtani az influenza vírusok letális hatásával szemben.

A flavonoidokból képződött dezamino-tirozin nyújtja a védelmet

Mint az egérkísérletek bizonyították, a dezamino-tirozin orális adása megvédi az egereket a biztos haláltól abban az esetben is, ha a bélflórájukat előzetesen egy vankomicin-neomicin-ampicillin-metronidazol antibiotikum-koktéllal elpusztítják.

Megjegyzendő, hogy a dezamino-tirozin abban az esetben mutatkozott protektívnek az influenza okozta pusztulással szemben, ha annak adagolását a fertőzést megelőzően egy héttel elkezdték. A fertőzést követően két nappal elkezdett dezamino-tirozin adagolás nem vezetett eredményre.

Nem minden baktérium képes a flavonoidokból dezamino-tirozint létrehozni

A C. orbiscindens azon kevés bélbaktérium közé sorolható, amik képesek az elfogyasztott flavonoidokból dezamino-tirozint előállítani. A Science folyóiratban publikált, előbb írt eredmények új megvilágításba helyezik a bélflóra immunvédekezésben betöltött szerepét, aminek a humán vonatkozásai egyelőre nem pontosan becsülhetők. A jövőben lényeges szerep juthat a bélflórát megőrző/helyreállító speciális készítményeknek, illetve a dezamino-tirozin adagolásának is, ha az influenza vírusok elleni védekezésről van szó. Addig is változatlanul ajánlható azonban a flavonoidokban dús élelmiszerek fogyasztása. 

(Forrás: Deutsches Aerzteblatt)

Dr. B. L.
a szerző cikkei

(forrás: PharmaOnline)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés