hirdetés
hirdetés
2020. augusztus. 08., szombat - László.
hirdetés

Webinárium gyógyszerfejlesztőknek

Hogyan tehetjük hatékonyabbá a monoklonális antitestek kutatás-fejlesztését?

A tudomány előmozdításáért tevékenykedő nemzetközi, non-profit szervezet, az American Association for the Advancement of Science (AAAS) november 19-én, hazai idő szerint este 18 órai kezdettel webináriumot tart a monoklonális antitestek kutatás-fejlesztéséhez kapcsolódó mikrofluid rendszerek molekulafejlesztési és minőségellenőrzési célú felhasználásáról.

hirdetés

A terápiás célra alkalmas monoklonális antitestek kutatása és fejlesztése – a rendkívül komplex és heterogén molekulaszerkezet miatt – még fejlett technológiai háttérrel is igen bonyolult és időigényes feladat. A biológiai terápiás készítmények kutatás-fejlesztésének előmozdítása érdekében mára szoros együttműködés alakult ki a biotechnológiai ipar és a gyógyszeripar között. A fejlesztés meghatározó lépéseire fókuszáló kutatások – köztük például annak megismerése, hogyan befolyásolják a sejttenyésztés körülményei a fehérjemolekulák poszttranszlációs módosulásait vagy milyen lehetőségek vannak a rekombináns fehérjék tisztítási folyamatának monitorozására – jelentősen hozzájárultak a termelékenység növekedéséhez. Ennek köszönhetően ma olyannyira nagy számban állíthatók elő potenciális gyógyszerjelölt molekulák, hogy ezek részletes jellemzése a modern analitikai laboratóriumok kapacitásait is könnyen meghaladhatja.

Kiemelten nagy tehát az igény az olyan nagy teljesítőképességű analitikai módszerek iránt, amelyek nagy precizitásúak, automatizálhatók és a mindennapi munka során könnyen használhatók. A mikrofluid rendszerek – például a mikrochip kapilláris elektroforézis (CE) – megjelenésével nemcsak az analitikai hatékonyság, hanem a reprodukálhatóság is számottevően javult, ami a terápiás felhasználásra szánt proteinek analitikájához elengedhetetlen. A webinárium keretében az amerikai Alexion Pharmaceuticals és a németországi Roche Diagnostics szakértői ismertetik a mikrofluid rendszerek és a chip-CE-analitika felhasználási lehetőségeit a biológiai terápiás készítmények poszttranszlációs módosulásainak követésében és minőségellenőrzésében.

A webinárium résztvevői részletesen megismerhetik a biológiai terápiás fehérjék előállítását és pontos jellemzését befolyásoló legfontosabb tényezőket, valamint a mikrofluid alapú kapilláris elektroforézis technikáját. Megtudhatják továbbá, hogyan képes a mikrochip-CE felgyorsítani a fehérjeanalízist, különösen a gyógyszerfejlesztések során. A kerekasztal-beszélgetés kérdésfeltevésre is lehetőséget ad.

A webináriumon való részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött: jelentkezni az AAAS weblapján lehet.

Dr. B. D.
a szerző cikkei

(forrás: Science/AAAS)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés