hirdetés
hirdetés
2022. január. 23., vasárnap - Zelma, Rajmund.
hirdetés

Hogyan segíthetjük az emésztést az ünnepi lakomák után?

Mi, magyarok híresen szívesen hódolunk a kulináris élvezeteknek – nem véletlen, hogy a WHO legfrissebb statisztikája szerint hazánk felnőtt lakosságának egyötöde nagymértékben elhízott. Aki esett már a mértéktelen evés csapdájába a karácsonyi ünnepek alatt, valószínűleg az emésztés segítésének csínjait is ismeri, a „népi gyógymódoktól” az elfogyasztott étel lebontását segítő patikaszerekig.

Az Egészségügyi Világszervezet egészségstatisztikai jelentése (World Health Statistics 2015) szerint a 18 évesnél idősebb magyar lakosság 24 százaléka nagymértékben elhízott. A túlfeszített életritmus, a rendszertelen étkezés, a nem kellően kiegyensúlyozott étrend és a mozgásszegény életmód kulcsszerepet játszanak a súlyfelesleg gyarapodásában, amit a karácsonyi-szilveszteri ízletes lakomák jellemzően még tovább tetéznek. Mértéktartási fogadalom ide vagy oda, az ünnepek közeledtével érdemes a házi patikát is áttekinteni, hogy az emésztést segítő pirulák szükség esetén kéznél legyenek.

Keserű italok mint étvágygerjesztők

A szépen terített ünnepi asztal látványa és az ínycsiklandó illatok általában már önmagukban is meghozzák az étvágyat, egy röviditallal azonban erre még rásegíthetünk. Az aperitifként elfogyasztott keserű italok a bennük lévő keserűanyag-tartalmú drogoknak köszönhetően fokozzák az emésztőnedvek elválasztását, ami a táplálék lebontásának előkészítése mellett az étvágy fokozódásában is megnyilvánul.

A gyomortartalom lebontásának segítése

Ha a karácsonyi asztal minden fogását végigkóstoltuk, akár már az ünnep első napján elérhet bennünket az extrém telítettség érzése, de ha máskor nem is, a karácsonyi és a szilveszteri eszem-iszom végére már majdnem biztos, hogy csak néhány könnyebb fogásra vágyunk. Végszükségben még a „kórfejlődés” során beavatkozhatunk igazoltan hatásos kezelési módszerekkel: gyógynövényteákkal, emésztőenzim-készítményekkel vagy a haspuffadást csökkentő gázmegkötő gyógyszerrel.

Copyright: <a href='https://hu.123rf.com/profile_alvarracrazy'>alvarracrazy / 123RF Stock fotó</a>

A nagy mennyiségű, nehezen emészthető, zsíros étel elfogyasztása miatt fellépő relatív emésztőenzim-hiány okozta panaszokat enyhíthetik a vény nélkül kapható multienzim-készítmények (Dipankrin Optimum 120 mg gyomornedv-ellenálló filmtabletta, Kreon 10 000, illetve 25 000 egység gyomornedv-ellenálló kemény kapszula, Mezym Forte 10 000 egység gyomornedv-ellenálló filmtabletta, Neo-Panpur gyomornedv-ellenálló filmtabletta, Pangrol 10 000, illetve 25 000 egység gyomornedv-ellenálló kemény kapszula, Panzytrat 25 000 egység gyomornedv-ellenálló kemény kapszula; ATC-kód: A09AA02). Hatóanyaguk, a standardizált pankreászpor (más néven pankreatin) lipáz, amiláz és proteáz enzimek keveréke. A Pankreoflat bevont tabletta a pankreatin mellett dimetikont is tartalmaz, így az emésztés segítése mellett a gázfelhalmozódást is csökkenti a belekben.

Expediáláskor érdemes felhívni a beteg figyelmét arra, hogy az ilyen típusú enzimkészítményeket étkezés közben, bőséges folyadékkal ajánlott bevenni (de ha mégis elmarad, közvetlenül az étkezés után is bevehető). A gyomornedv-ellenálló filmbevonattal ellátott tablettákat egészben, szétrágás nélkül kell lenyelni. Ha a tablettabevétel nehézséget okoz, célszerű kapszulázott készítményt választani, mert a kapszulák óvatosan felnyithatók, és a bennük lévő mikropelletek vagy mikrotabletták (terméktől függően) savanykás kémhatású folyadékba (pl. gyümölcslébe) vagy pépes ételbe keverhetők, így a gyógyszer könnyen lenyelhető. A bevételre kész kapszulatartalmat haladéktalanul el kell fogyasztani, és a gyógyszert összerágni ilyen esetben sem szabad. A megfelelő mennyiségű folyadékbevitel fontosságát mindig hangsúlyozni kell, mert a folyadékhiány obstipációhoz vezethet.

Haspuffadás ellen

A töltött káposzta kísérőjeként jó szolgálatot tehetnek a túlzott bélgázképződés okozta haspuffadást (flatulencia, meteorismus) enyhítő vény nélküli patikaszerek (Espumisan 100 mg/ml belsőleges emulziós cseppek, Espumisan 40 mg/ml belsőleges emulzió, Espumisan gyöngy 40 mg lágy kapszula, Infacol belsőleges szuszpenzió, Sab Simplex belsőleges emulzió; ATC-kód: A03AX13). Hatóanyaguk, a szimetikon egy stabil felületaktív vegyület (poli-dimetil-sziloxán), amely megváltoztatja a gyomortartalomban és a bélnyálkahártyán képződő gázbuborékok felületi feszültségét, aminek következtében azok szétesnek. Az így felszabaduló gázok már képesek felszívódni a bélfalon keresztül, vagy a bélmotilitás eredményeként kiürülnek a gasztrointesztinális rendszerből. Mivel a szimetikon nem szívódik fel, és kizárólag fizikai úton fejti ki hatását – tehát hatástani és élettani szempontból egyaránt közömbös anyagként viselkedik – terhesség és szoptatás alatt is alkalmazható. A szimetikon alverin-citráttal alkotott kombinációja (Meteospasmyl lágy kapszula) csak a felnőttek haspuffadásának enyhítésére alkalmazható. A benne lévő alverin a papaverinhez hasonló hatású görcsoldóként gátolja a görcsokozó anyagok hatását a bél (és a méh) simaizomrostjain. E készítmény viszont terhesség és szoptatás alatt nem alkalmazható.

Gyógynövények

A puffadás és a flatulencia enyhítésének régóta használt eszközei a karmintív hatású gyógynövények. A FoNo VII-ben két ilyen készítmény hivatalos: a Gutta carminativa (Aetheroleum carvi, Aetheroleum foeniculi, Aetheroleum menthae piperitae) és a Species carminativa (Anisi vulgaris fructus, Foeniculi fructus, Carvi fructus, Chamomillae anthodium, Menthae piperitae folium). A fűszerkömény (Carum carvi), az édeskömény (Foeniculum vulgare) és az ánizs (Pimpinellaanisum) az ízérző receptorok és a gyomornyálkahártya izgatása útján fokozzák az emésztőnedv-elválasztást, így javítják az emésztést. Részben ezáltal, részben pedig az erjesztő baktériumokra kifejtett antimikrobás hatásuk révén csökkentik a bélgázok keletkezését. Spazmolitikus hatásuknak köszönhetően csökkentik a görcsös fájdalmat és elősegítik a gázok távozását is. A borsosmenta (Mentha piperita) illóolajai a kalciumion-beáramlás csökkentésével relaxálják a bélrendszer simaizmait.

 

Empirikus „kezelési módok”

A hosszú tradicionális múltra visszatekintő szódás vörösbor az empirikus tapasztalatok szerint segíti az emésztést. Hatásmechanizmusában a savtartalom mellett szerepet játszhat a szódában oldott szén-dioxid, amely a gyomorba került étel fellazításával segíti, hogy az emésztőnedvek könnyebben hozzáférjenek a szilárd táplálékhoz és megkezdhessék annak lebontását. Leggyakrabban háromféle hatáserősségben fogyasztjuk – úgy mint kisfröccs: (1 dl bor + 1 dl szódavíz), nagyfröccs (2 dl bor + 1 dl szódavíz) vagy hosszúlépés (1 dl bor + 2 dl szódavíz), emellett azonban még több mint egy tucatnyi egyéb variációja ismert.

 

Dr. Bokor Dóra, szakgyógyszerész
a szerző cikkei

(forrás: Pharma Tribune)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés