hirdetés
hirdetés
2023. február. 07., kedd - Tódor, Rómeó.
hirdetés

Hogyan működnek a hangulatmódosító gyógyszerek?

Nem tudjuk, mi az oka annak, hogy az SSRI antidepresszánsok hatásának kialakulásához esetenként akár hónapokat is várni kell, és azt sem, hogy mi a bipoláris zavarban 40 éve használt lítium működésmódja. Most egy-egy tanulmánynak sikerült hipotézist felállítania.

hirdetés

A leggyakrabban felírt antidepresszánsok, a szelektív szerotonin visszavételt gátló szerek (SSRI) hatásának kialakulásához szükséges időt magyarázó elmélet, Mark Rasenick és munkatársainak munkája – Antidepressants Accumulate in Lipid Rafts Independent of Monoamine Transporters to Modulate Redistribution of the G protein, Gαs – a Journal of Biological Chemistry című szaklapban jelent meg. Rasenick, a University of Illinois at Chicago idegtudósának nyilatkozata szerint régóta izgatja az orvosokat és a kutatókat az a rejtély, hogy bár az SSRI antidepresszánsok perceken belül hozzákötődnek a szerotonin transzportekhez, a hatásuk kialakulásához akár két hónapnak is el kell telnie.

Rasenick és munkatársai korábban már kimutatták, hogy depressziós személyekben a sejtek energiaháztartásában közreműködő, cAMP kötő G proteinek máshogy helyezkednek el a sejtmembránban: nem szétszórva, mint az egészségeseknél, hanem koleszterinben gazdag lipidcsomókban összegyűlve. Az összecsapzódott G proteinek azonban nem tudnak hozzáférni a cAMP-hez, és elképzelhető, hogy ez az oka a depressziósok környezettel kapcsolatos érdektelenségének, mondja Rasenick.

Jelen vizsgálatukban a kutatók patkány gliasejteket fürösztöttek különböző SSRI-k oldatában, és lokalizálták a G proteineket a sejtmembránban. Mint kiderült, az antidepresszánsok megváltoztatják a G proteinek elhelyezkedését: a krónikus SSRI-kezelés hatására az összecsapzódott G proteinek szétválnak, és egyenletesebben oszlanak el a sejtmembránban, így pedig már képesek a cAMP megkötésére. A G proteinek SSRI-k hatására bekövetkező szétszóródása időben egybeesik az antidepresszáns hatás kialakulásával.

Az 1970 óta alkalmazott lítium a bipoláris megbetegedés első vonalbeli kezelésének számít, hatásmechanizmusát mégsem ismerjük. A University of Maryland és a National Institute of Standards and Technology kutatói most feltárták, hogy mi lehet a szer kötődési helye a szervezetben. Mint a Biophysical Journal-ben megjelent tanulmány – A Molecular Model for Lithium’s Bioactive Form – utolsó szerzője, John Marino elmondja, a lítium egyfajta erő-sokszorosítóként működhet. A kutatók nukleáris mágneses rezonancia mikroszkópot és patkány idegsejteket használva megállapították, hogy a terápiás dozírozásnak megfelelő koncentrációban a lítium előszeretettel kötődik foszfátot és magnéziumot tartalmazó molekula-komplexekhez, így az ATP-hez is. Az eredmények szerint az ATP-magnézium-lítium komplex az ATP-t kötő receptoroknak mintegy 40 perccel hosszabb aktivációt biztosít, mint a normál, lítium mentes ATP-magnézium. Marino szerint persze lehetséges, hogy felfedezésük nem írja le a lítium teljes hatásmechanizmusát, azonban modelljük használható elképzelést nyújt azzal kapcsolatban, hogyan serkenti a lítium magnéziummal együttműködve számos foszfáttartalmú receptor és enzim működését.

Dr. Kazai Anita
a szerző cikkei

(forrás: PharmaOnline)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés