hirdetés
hirdetés
2023. február. 07., kedd - Tódor, Rómeó.
hirdetés

Hogyan kezelhető a premenstruációs diszfóriás zavar?

A premenstruációs szindróma (PMS) súlyos formájának, a premenstruációs diszfóriás zavarnak (PMDD) a kezelésére már eddig is számos hatóanyagot javasoltak, de nem volt ismert az, hogy közülük melyik a leghatékonyabb.

hirdetés

A menstruációt megelőző napokban a nők 50-80 százalékánál jelentkezik valamilyen formában a PMS. Miközben a nők jelentős részénél a PMS-sel járó tünetek enyhék vagy csak alkalmanként előfordulók, az érintettek mintegy 3-8 százaléka a PMS súlyos formájával, a fizikai és pszichés tünetekkel leírható, a magánéletet, a munkahelyi és szociális életet jelentősen befolyásoló PMDD-vel küzd. A többek között szélsőséges hangulatingadozásokkal is járó állapot a legújabb adatok szerint a menstruációt megelőző negyedik napon kezdődik, és a vérzés első három napján is fennáll. A PMDD-vel együtt járó depresszió öngyilkossági gondolatokhoz is vezethet. Egy tanulmány szerint a diszfóriás zavarral küzdő nők 15 százaléka már legalább egy öngyilkossági kísérleten van túl.

A Texasi Egyetem kutatói a rendelkezésre álló evidenciákat és kezelési irányelveket áttekintve – a Journal of Psychiatric Practice folyóiratban megjelent közleményükbenelső-, második- és harmadik vonalbeli szereket javasolnak a PMDD kezelésére.

Bár a PMDD etiológiája teljes részletességében nem ismert, a szerotoninnak a PMDD kialakulásában játszott fontos szerepét támasztja alá az, hogy a luteális fázis középső és végső szakaszában a PMS velejárójaként csökkent szerotonin-szint tapasztalható, illetve az ekkor alkalmazott szelektív szerotonin visszavételt gátló (SSRI) hatóanyagok rövid időn belül kedvező terápiás hatást mutatnak. Továbbá, kutatások igazolják azt, hogy az erős szerotonerg aktivitással rendelkező antidepresszánsok hatásosabban kezelik a PMS/PMDD tüneteit, mint a gyenge szerotonerg aktivitással bírók.

 

SSRI-k mint első vonalbeli szerek

31 randomizált elrendezésű, placebo kontrollos vizsgálat (n=4372) eredményeinek összegzése alapján megállapítható, hogy az SSRI-k (szertralin, fluoxetin, paroxetin, escitaloprám, citaloprám) luteális fázisban történő szedése, illetve folyamatos alkalmazása egyformán hatékonyan mérsékli a PMDD/PMS pszichés és fizikai tüneteit. Egy korábbi, mintegy 3000 fő kezelési adatait magába foglaló meta-analízis alapján a fluoxetin, a paroxetin, a szertralin és a citaloprám egyformán hatásos kezelési alternatívát kínálnak PMS, valamint PMDD esetén.

Az SSRI-k első vonalbeli szerekként javasolhatók a PMDD kezelése. Hangsúlyozandó azonban, hogy a kezelési protokoll meghatározásához további vizsgálatokra van szükség. „Össze kell hasonlítani a folyamatos, az intermittáló, a luteális fázisban történő, illetve a tünetek felléptekor történő SSRI-alkalmazás hatásosságát” – hangsúlyozzák a szerzők.

 

Második- és harmadik vonalbeli hatóanyagok

A második vonalbeli szerként említhető alprazolám luteális fázisban való alkalmazása hatásosan enyhíti a PMS tünetegyüttesét. Egy klinikai vizsgálat (n=120) alapján az alprazolám (0,75 mg/nap) 55,6 százalékkal mérsékli a PMS-es tüneteket, szemben a fluoxetinnél (10 mg/nap) tapasztalt 65,4 százalékkal. A drospirenont és etinil-ösztradiolt tartalmazó fogamzásgátlók szedése szintén második vonalbeli kezelési alternatívát kínál PMD/PMDD esetén.

A GnRH-agonistákkal (pl. leuprolid, buserelin, goserelin) előidézett anovuláció és amenorrhea, egy tulajdonképpeni „mesterséges” menopauza – bár a GnRH-agonisták jelentősen javítják a PMS és PMDD tüneteit –, a kezelések mellékhatásaira tekintettel harmadik vonalbeli megoldásként javasolhatók.

 

Gyógynövények, alternatív terápiás eszközök

Számos étrendkiegészítő és gyógynövény alapú termék vizsgálata alapján csak a kalciumpótlást szolgáló szerek esetén sikerült a PMDD kezelése terén kedvező hatást kimutatni. A táplálkozás tekintetében jelenleg úgy tűnik, hogy a szója izoflavonoidok, a zsírok és szénhidrátok fogyasztása előnyös lehet a PMS/PMDD panaszainak enyhítésében.

(Forrás: MNT)

 

Dr. B. L.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 10,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés