Hogyan előzhető meg a szürkehályog?
A cataracta létrejötte mintegy kétharmad részben környezeti tényezőkön múlik. Táplálékkal történő C-vitamin-bevitellel a szürkehályog kialakulásának rizikója csökkenthető, a kialakult betegség progressziója lassítható.
A szürkehályog (cataracta) az idős generáció akár 40 százalékát is érintheti. A lencsehomály gyógyszeresen nem gyógyítható, a probléma megoldására a szemlencse műtéti úton való eltávolítására és speciális, műanyag lencsével való pótlására van szükség.
A szürkehályogok egyharmada genetikailag determinált
A lencsehomály kialakulásának okai után kutatva kiderült, hogy a már kialakult szembetegség „csak” mintegy egyharmadáért felelnek a genetikai faktorok. Az Ophthalmology szakmai folyóiratban közöltek alapján, 2054 európai női ikerpárt megvizsgálva, 35 százaléknak adódik azoknak a szürkehályog eseteknek az aránya, amikért az öröklődés okolható.
Mint az ikervizsgálatokból is kiderül, kétharmad részben környezeti tényezők állnak a háttérben. Ehhez a 65 százalékhoz tartozik többek között a táplálkozás – kiemelten az élelmiszerek, étrendkiegészítők antioxidáns (A-, C-, E-vitamin, lutein és zeaxantin) tartalma –, illetve a dohányzás és a szervezetet egyéb formában érő oxidatív stressz.
C-vitamin és mangán óvja a szemlencsét
Az emberi szemben a szemlencsét „fürdető” csarnokvíz (humor aquosus) magas C-vitamin-tartalmának már régóta antioxidáns hatást tulajdonítanak, és úgy vélik, hogy ez megvéd(het)i a szemlencsét az opálossá válástól, a szürkehályog létrejöttétől.
A C-vitamin mellett a mangán – mint a szemlencse megfelelő oxidatív státuszának biztosításában lényeges szerepet játszó nyomelem – emelhető ki. Úgy találták, hogy cataracta esetén a szemlencse mangán-koncentrációja alacsonyabb, mint egészséges szemlencse esetén.
Helyes táplálkozással ötödével csökkenthető a szembetegség rizikója
A vizsgálatba bevont testvérpárok C-vitamin-fogyasztását megvizsgálva az aszkorbinsav-bevitel pozitív hatása bebizonyosodott. A C-vitamin-fogyasztás szempontjából felső egyharmadba tartozó testvérpároknál 19 százalékkal ritkábban alakult ki szürkehályog, mint az aszkorbinsav-bevitel tekintetében alsó egyharmadba tartozóknál.
Az eredmények arra is rámutattak, hogy a C-vitaminnak nemcsak a cataracta prevenciójában, de a már kialakult betegség progressziójának lassításában is lehet szerepe. A felső harmadba tartozó C-vitamin-fogyasztóknál ugyanis mintegy 33 százalékkal lassult a szürkehályog progressziója, a C-vitaminból viszonylag keveset fogyasztó, és így az alsó harmadba kerültekhez képest. Bár megjegyzendő, hogy ez utóbbi összefüggés csak a táplálékkal való C-vitamin-bevitelre vonatkozóan igazolódott be, az aszkorbinsavas patikai készítményekre vonatkozóan nem mutatkozott hatás.
A mangán-bevitelt illetően a felső harmadba tartozó személyeknél 20 százalékkal volt ritkább a szürkehályog, mint az alsó harmadba tartozóknál; ugyanakkor, a vizsgálatok alapján a mangánnak a lencsehomály progresszióját nem sikerült lassítania.
(Forrás:Deutsches Aerzteblatt)