hirdetés
hirdetés
2023. február. 07., kedd - Tódor, Rómeó.
hirdetés

Hogyan előzhető meg a szürkehályog?

A cataracta létrejötte mintegy kétharmad részben környezeti tényezőkön múlik. Táplálékkal történő C-vitamin-bevitellel a szürkehályog kialakulásának rizikója csökkenthető, a kialakult betegség progressziója lassítható.

hirdetés

A szürkehályog (cataracta) az idős generáció akár 40 százalékát is érintheti. A lencsehomály gyógyszeresen nem gyógyítható, a probléma megoldására a szemlencse műtéti úton való eltávolítására és speciális, műanyag lencsével való pótlására van szükség.

A szürkehályogok egyharmada genetikailag determinált

A lencsehomály kialakulásának okai után kutatva kiderült, hogy a már kialakult szembetegség „csak” mintegy egyharmadáért felelnek a genetikai faktorok. Az Ophthalmology szakmai folyóiratban közöltek alapján, 2054 európai női ikerpárt megvizsgálva, 35 százaléknak adódik azoknak a szürkehályog eseteknek az aránya, amikért az öröklődés okolható.

Mint az ikervizsgálatokból is kiderül, kétharmad részben környezeti tényezők állnak a háttérben. Ehhez a 65 százalékhoz tartozik többek között a táplálkozás – kiemelten az élelmiszerek, étrendkiegészítők antioxidáns (A-, C-, E-vitamin, lutein és zeaxantin) tartalma , illetve a dohányzás és a szervezetet egyéb formában érő oxidatív stressz.

C-vitamin és mangán óvja a szemlencsét

Az emberi szemben a szemlencsét „fürdető” csarnokvíz (humor aquosus) magas C-vitamin-tartalmának már régóta antioxidáns hatást tulajdonítanak, és úgy vélik, hogy ez megvéd(het)i a szemlencsét az opálossá válástól, a szürkehályog létrejöttétől.

A C-vitamin mellett a mangán – mint a szemlencse megfelelő oxidatív státuszának biztosításában  lényeges szerepet játszó nyomelem – emelhető ki. Úgy találták, hogy cataracta esetén a szemlencse mangán-koncentrációja alacsonyabb, mint egészséges szemlencse esetén.

Helyes táplálkozással ötödével csökkenthető a szembetegség rizikója

A vizsgálatba bevont testvérpárok C-vitamin-fogyasztását megvizsgálva az aszkorbinsav-bevitel pozitív hatása bebizonyosodott. A C-vitamin-fogyasztás szempontjából felső egyharmadba tartozó testvérpároknál 19 százalékkal ritkábban alakult ki szürkehályog, mint az aszkorbinsav-bevitel tekintetében alsó egyharmadba tartozóknál.

Az eredmények arra is rámutattak, hogy a C-vitaminnak nemcsak a cataracta prevenciójában, de a már kialakult betegség progressziójának lassításában is lehet szerepe. A felső harmadba tartozó C-vitamin-fogyasztóknál ugyanis mintegy 33 százalékkal lassult a szürkehályog progressziója, a C-vitaminból viszonylag keveset fogyasztó, és így az alsó harmadba kerültekhez képest. Bár megjegyzendő, hogy ez utóbbi összefüggés csak a táplálékkal való C-vitamin-bevitelre vonatkozóan igazolódott be, az aszkorbinsavas patikai készítményekre vonatkozóan nem mutatkozott hatás.

A mangán-bevitelt illetően a felső harmadba tartozó személyeknél 20 százalékkal volt ritkább a szürkehályog, mint az alsó harmadba tartozóknál; ugyanakkor, a vizsgálatok alapján a mangánnak a lencsehomály progresszióját nem sikerült lassítania.

 

(Forrás:Deutsches Aerzteblatt)

Dr. B. L.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés