hirdetés
hirdetés
2023. február. 07., kedd - Tódor, Rómeó.
hirdetés

Az EMA is támogatja az antiretrovirális gyógyszer indikációs körének bővülését

HIV-profilaxisra is engedélyezett

Az antiretrovirális hatású kombinációs készítmény ezentúl a HIV-fertőzés megelőzésére is alkalmazható.

hirdetés

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) hozzájárult ahhoz, hogy a már forgalomban lévő Truvada® indikációs köre bővüljön. A jövőben a Gilead kombinációs gyógyszerkészítményét azok is szedhetik, akik fokozott HIV-fertőzésveszélynek vannak kitéve. Előírásszerűen napi egy filmtabletta bevételére van szükség – a biztonságos szexuális együttlét feltételeiről való gondoskodás mellett.

A 200 mg emtricitabint és 245 mg tenofovir-dizoproxilt tartalmazó, hazánkban is forgalomban lévő gyógyszer preexpozíciós profilaxisra való alkalmazását Európán kívül már Ausztráliában, Kanadában, Kenyában, Peruban, a Dél-Afrikai Köztársaságban és az USA-ban is engedélyezték.

Klinikai vizsgálatok bizonyítják a preexpozíciós profilaxis eredményességét

Az antiretrovirális készítmény indikációs körének a bővítése két, nagy létszámú résztvevővel végzett klinikai vizsgálaton (iPrEX és Partners PrEP) nyugszik, amelyekben a Truvada® preexpozíciós módon történő alkalmazása a magas HIV-fertőzés rizikónak kitett személyek megfertőződésének az esélyét csökkentette. A terápia során tapasztalt leggyakoribb mellékhatások a fejfájás, a hasi fájdalmak és a súlyvesztés voltak, amik egyébként már a HIV-pozitív betegek kezelési tapasztalatai alapján is várhatók voltak.

Csak bizonyítottan HIV-negatív személyek szedhetik preexpozíciós profilaxisra

A gyártó rámutat arra, hogy preexpozíciós profilaxis céllal a készítményét csak HIV-negatív személyek alkalmazhatják. Bizonytalan HIV-státuszú vagy bizonyítottan HIV-fertőzött egyéneknél egyéb készítményekkel való kombinációs terápiára van szükség, ugyanis a Truvada® önmagában való adagolása a rezisztencia kialakulásának a valószínűségét növeli.

A gyógyszeres preexpozíciós HIV-profilaxist egyéb megelőző intézkedésekkel (pl. óvszer-használat) együtt alkalmazva számos szakmai szervezet ajánlja az irányelveiben. Sok országban nehézséget okozhat azonban az, hogy a gyógyszer árát teljes egészében a betegnek kell kifizetnie, nem kap rá támogatást.

Dr. B. L.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés