hirdetés
hirdetés
2021. október. 16., szombat - Gál.
hirdetés

HIV-fertőzöttön segített a rákgyógyszer

Francia orvosok először találtak bizonyítékot arra, hogy egy tüdő-, vese- és bőrrák kezelésére használt immunterápiás gyógyszer képes lehet megsemmisíteni HIV-fertőzött sejteket az emberi immunhiány vírusát hordozó embernél, közölte az MTI nyomán az InfoRádió.

Az 51 éves férfit 2016 decemberétől kezelték daganatellenes szerrel, amelynek hatására azoknak a sejteknek a "drasztikus és állandó csökkenését" észlelték, amelyekben a HIV-vírus általában elrejtőzik és elkerüli a hagyományos kezeléseket.

A párizsi Pitie-Salpetriere Kórházban feljegyzett esetről szóló tanulmányt az Annals of Oncology tudományos folyóiratban ismertették az orvosok, akik azonban bemutatták egy másik, azonos kezelésben részesült HIV-fertőzött esetét is, aki semmilyen módon nem reagált az immunterápiára.

Világszerte mintegy 37 millió ember HIV-fertőzött. Ezeknek az embereknek folyamatosan  kezelésre van szükségük, ami kordában tartja a fertőzést. Kutatók évtizedek óta keresik a gyógymódot a HIV kórokozó-hordozók kiirtására. A rejtőzködő és alvó HIV-fertőzött sejtek az immunrendszerben találhatók, olyan helyeken, mint az agy, a csontvelő és az ivarszervek.

123rf
Forrás: 123rf.com

"A kutatók egyre gyakrabban vizsgálják olyan szerek alkalmazását, amelyekkel újra aktiválhatják a rejtőzködő, HIV-fertőzött sejteket. Így ezek láthatóvá válnak az immunrendszer számára, amely megtámadhatja azokat", magyarázta Jean-Philippe Spano, a kórház onkológiai részlegének a vezetője..

Az 51 éves férfi 31 injekciót kapott 2016 decemberétől kezdve 14 naponta. Az beteget 1995-ben diagnosztizálták HIV-pozitívként és 2015-ben fedezték fel nála a nem kissejtes tüdőrákot. Az első injekció után a férfi addig alacsony HIV-fertőzöttsége fokozatosan emelkedett, egészen a 45. napig, amikor ismét csökkenni kezdett. Immunrendszerének aktivitása ugyanebben az időszakban nőtt, magyarázták az orvosok. A 120. napra a kezelés "a HIV-kórokózó-hordozók drasztikus fogyását eredményezte, elvezetve azok lankadatlan csökkenéséhez", mondta Spano.

36,7 millió ember él HIV-fertőzéssel világszerte

Az AIDS elleni világnap alkalmából az MSD Pharma Hungary Kft. közölte, hogy világszerte a betegek mintegy 30%-a nem tud a fertőzöttségéről, csak 2016-ban 1,8 millió embert diagnosztizáltak HIV- fertőzéssel.

Az 1980-as évek végétől folyamatosan bevezetett terápiáknak köszönhetően a 2005-ös évi kb. kétmilliós halálozási csúcshoz képest 48%-os csökkenés tapasztalható az AIDS által okozott halálesetek számában világszerte. Ezzel szemben Magyarországon az az Egyesített Szent István és Szent László Kórház adatai szerint míg 2005-ben százezer emberből egy volt HIV-beteg, 2015-ben százezer lakosra már 2,7 megbetegedés jutott. Az intézmény infektológus főorvosa, dr. Szlávik János, arra hívja fel a figyelmet, hogy: „a hazai HIV-fertőzöttek 30-50 százaléka részesül gyógyszeres terápiában, a többiek valószínűleg nem is tudnak a betegségükről. Ahhoz, hogy a helyzeten változtatni tudjunk és megállítsuk a vírus átvitelét, be kell fejezni a betegek izolálását és nem szabad őket diszkriminálni.”

(forrás: MTI / Inforádió, MSD Pharma Hungary Kft.)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés