hirdetés
hirdetés
2022. december. 05., hétfő - Vilma.
hirdetés

Hitel helyett árrés-korrekciót sürgetnek a magángyógyszerészek

Állami tulajdonlás helyett a több mint egy évtizede aktuális árrés-korrekcióval támogathatná a kormány a gyógyszerészek többségi tulajdonszerzését. Legalábbis ezt ajánlja a Magángyógyszerészek Országos Szövetsége (MOSZ), amely a patikaalappal kapcsolatos kormányrendelet kritikájaként megfogalmazott állásfoglalásában újfent jelzi: minden formában elutasítja az állami tulajdonlást.

hirdetés

A MOSZ július eleji állásfoglalásához hasonlóan  legfrissebb közleményében is erős kritikával illeti a július 6-án hatályba lépett, a többségi gyógyszerészi tulajdon elősegítését támogató szabályozást. A magángyógyszerészek úgy tartják: amennyiben a jogalkotói szándék az volt, hogy állami eszközökkel segítsék a gyógyszerészek rendkívül alacsony befektetési tőkeerejét, akkor ennek más módját is választhatták volna.

Jelenleg a gyógyszerpiaci szegmensben a gyógyszertárak vannak a legkiszolgáltatottabb helyzetben – állítják a magángyógyszerészek. Miközben erőteljesen csökken a patikák jövedelmezősége, egyre nehezebben tudják garantálni az egészségügyi szolgáltatóktól elvárható színvonalú szolgáltatást. További forrásra lenne szükség ahhoz, hogy etikus szereplőként végezhessék tevékenységüket, amit az államnak kellene biztosítania – állítja a szövetség.

Szerintük a” több mint egy évtizede aktuális” árrés-korrekció jóval hatékonyabban tudná támogatni a gyógyszerészi többségi tulajdon megszerzését a kormány, mint a most vázolt, „rendkívül sok szálon futó, és egyelőre bizonytalan kimenetelű, hiteltámogatással kombinált tulajdonosváltással.”

A kormány által támogatott tervek a szövetség szerint sok nyitott kérdést vetnek fel; a vagyonértékelés, a licit, az elbírálások és a tulajdonszerzés jogérvényes ügyletei mind-mind veszélyes faktorok. A kiindulási árként például minimális pályázati ajánlati árat kell meghatározni, amely az adott gyógyszertárat működtető vállalkozás esetén a saját tőke és az adózott eredmény megfelelő súlyozásával és korrekciós tényezőkkel számított összeg. Ugyanakkor a tervezet nem veszi figyelembe a vállalkozás egyéb külső tényezőit, azt például, hogy változott-e az adózott eredmény az elmúlt évek során, van- e tagi kölcsöne, tartozása, hitele a vállalkozásnak, bérelt vagy saját ingatlanban működik-e. A licit beépítése kifejezetten kedvezőtlen helyzetet teremt a beosztott gyógyszerészek ambícióinak – állítja állásfoglalásában a többi között a Magángyógyszerészek Országos Szövetsége. 

PharmaOnline
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés