hirdetés
hirdetés
2020. augusztus. 09., vasárnap - Emőd.
hirdetés

Hiánylistán háromszáz gyógyszer

Átmeneti hiány van 365 gyógyszer esetében, ez a készítmények egy százalékát érinti – derül ki az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) adataiból, amelyeket a Világgazdaság összegez.

hirdetés

A hatóság honlapján lévő másik adatsor szerint pedig 443 olyan gyógyszer is van, amelynek a forgalmazása már hónapok vagy akár évek óta szünetel Magyarországon – hívja fel a figyelmet a Világgazdaság. Az okok között üzleti döntés, hatóanyag-beszerzési probléma, kereskedelmi ok, valamint megszűnő forgalmazás szerepel. De létezik helyettesíthetőségi lista is több mint hatezer tétellel.

Márciusban több népszerű megfázás elleni készítmény is felkerült raktározási és szállítási gondok miatt a hiányzó gyógyszerek listájára, de azt ígérik, március végére megoldódnak az ellátási gondok. Csaknem fél éve hiánycikk a rotavírus elleni vakcinák egyike, és előreláthatólag májusig nem is lesz kapható a patikákban. Az átmenetileg hiányzó gyógyszerek listájára került egy gyermekeknek készült hepatitis B elleni vakcina is, amely már tavaly augusztus óta szerepel a listán. A vakcina gyártási nehézségek miatt jövő év március végéig nem lesz elérhető, ezért ezt is egyedi importból szerzi be a hatóság.

A hiányzó gyógyszerek 8 százaléka egyéb kiszerelésben folyamatosan kapható, 13 százalékuk más hatáserősségben áll rendelkezésre, 40 százalék esetében ugyanaz a hatóanyag más gyógyszerben elérhető, további 30 százalék pedig hasonló indikációban más készítményben van a hazai gyógyszerkínálatban. Az OGYÉI szerint csak 9 százaléknyi az olyan gyógyszer, amelyből egyedi importra vagy nagyobb tételű kontingensbehozatalra van szükség.

(forrás: Világgazdaság)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés