hirdetés
hirdetés
2023. február. 07., kedd - Tódor, Rómeó.
hirdetés

Hiánycikk lett az ingyenes influenzaoltás

A kormány szerint tudnak venni és gyártani is plusz vakcinát, a Sanofi viszont a Telexszel azt közölte: ők már nem fognak újabb készleteket szállítani a saját négykomponensű oltásukból.

hirdetés

Eléggé eltérőek a tapasztalatok arról, van-e elég influenzaoltás az országban, ha már egyszer a kormány mindenkinek azt ajánlja, hogy oltassa be magát. Mint megírtuk, a kormány az előző évekhez hasonlóan idén is 1,3 millió adag, három vírustörzset tartalmazó magyar vakcinát gyártatott le. Az állam emellett azt az eredetileg a gyógyszertáraknak szánt 100 ezer négykomponensű oltást is megvásárolta a Sanofitól, amelyet a 3 évesnél kisebb gyerekeknek és a várandós nőknek lehet beadni.

Az általában 1000-2000 beteget ellátó háziorvosi praxisok első lépésben csak 150-200 darab oltást kaptak a 3 évnél idősebbeknek és a felnőtteknek beadható magyar oltóanyagból. A háziorvosok a járási népegészségügyi központokban vehették át az ehhez szükséges egyszer használatos fecskendőket és az oltóanyagot, amelyet hűtőtáskában kellett elvinniük. A helyzetet egy háziorvos így írta le a Telexnek:

„Az elosztásakor első körben max. 200 db oltóanyagot igényelhetett minden háziorvos... ezt a 200 db-ot az meg is kapta, aki az első nap délelőttjén ment az oltásokért, aki viszont aznap délután, annak már csak 100 db jutott, mondván, hogy »nem gondoltuk, hogy minden háziorvos kérni fogja a 200 db-ot«.”  

Mivel a háziorvosok is tisztában voltak azzal, hogy ez a mennyiség korántsem lesz elég mindenkinek, a Nemzeti Népegészségügyi Központ ajánlásait követve prioritási listát állítottak fel: az első adagokból a 60 év feletti és a rizikócsoportba tartozó, krónikus, daganatos, szív-, tüdő-, vese- vagy cukorbetegeket oltják be. Fiatal, egészséges pácienseknek egyelőre azt javasolják, várjanak türelemmel.

Más orvos viszont kapott olyan hivatalos választ a tisztiorvosi hivataltól, amelyben nem tagadják, hogy átmenetileg elfogyott a vakcina:

„Tájékoztatjuk Önök(et), hogy a 3Fluart oltóanyag jelenleg elfogyott. Kérjük szíves türelmüket, plusz adagok megrendelése a Nemzeti Népegészségügyi Központ felé a múlt héten megtörtént, érdemi választ erre még nem kaptunk. Kérjük, hogy további értesítésig ne kérjenek oltóanyagot ill. időpontot. Megértésüket köszönjük!”

A másik vakcina nemcsak abban különbözik a magyartól, hogy három- helyett négyfajta influenzavírus ellen nyújt védelmet, hanem abban is, hogy csak hasított és nem teljes vírust tartalmaz, ezért kisebb eséllyel okoz lázat. Ebből csak 100 ezer adag érkezett Magyarországra. A kérdés ezután az, hogy ha ez a mennyiség kevésnek bizonyul, szükség esetén tudnak-e újabb kontingenst gyártani és szállítani Magyarországra. Asztalos Andrea, a Sanofi kommunikációs igazgatója a Telex kérdésére ezt válaszolta:

„Sajnos azt kell megerősítenem, hogy nem látunk esélyt további szállítmányra ebben az influenza szezonban. A gyártás tervezése tavaly októberben indult a mostani szezonra, amikor még nem lehetett látni a koronavírus járvány okozta megnövekedett oltási igényt. A vakcina biológiai készítmény, melynek gyártási technológiája nem teszi lehetővé a rövid távon történő előállítást.”

(forrás: Telex)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés