hirdetés
hirdetés

Hiánycikk a szemcsepp

Akadozik az ellátás az országban egy, a zöld hályogra igen gyakran alkalmazott szemcseppből, a gyártó csak a szükségletek kétharmadát tudja fedezni – tudta meg a Magyar Nemzet.

hirdetés

Ezt több gyógyszertár is megerősítette a Magyar Nemzetnek. Néhány gyógyszerész azt feltételezte: a probléma oka, hogy az április 25-ei budaörsi raktártűzben megsemmisült a szemcseppek egy része, ezért legkorábban június 4-e után tudnak rendelni belőle.

A lap kereste a Cosopt Unót forgalmazó Santen vállalatot is, a cég azonban nem reagált, így az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézethez (OGYÉI) fordultak. Kérdéseikre onnan sem kaptak választ, ám az OGYÉI honlapjára feltöltött tegnapi közleményből megtudták: a forgalmazó arról tájékoztatta a hatóságot, hogy az akadozás egy körülbelül másfél hónapja fennálló „európai globalizációs problémára” vezethető vissza. Mint írták, a szűkített gyártáskapacitás miatt Európában minden ország egy központilag meghatározott mennyiséget kap a készítményből. Ezt a mennyiséget az anyacég rendszeresen és kiszámíthatóan küldi a hó elején Magyarországnak is, viszont ez a tényleges szükségleteknek csupán kétharmadát fedezi. Az nem derült ki a közleményből, hogy miért gyártanak kevesebbet egy olyan gyógyszerből, melyre láthatólag egész Európában lenne kereslet.

Az OGYÉI arra kéri a gyógyszerészeket, hogy a kielégítő gyógyszerellátás érdekében ne készletezzenek, csak a tényleges szükségleteknek megfelelően, felírt vény birtokában rendeljenek a nagykereskedőktől. Rendelni azonban korántsem olyan egyszerű; több gyógyszerész ugyanis épp arról panaszkodott, nemcsak hogy nincs a termékből, de nem is tudni, mikor lehet egyáltalán rendelni belőle. Volt, aki azt javasolta, helyettesítő terméket váltson ki a beteg, de mint kiderült, nincs ilyen szemcsepp.

Egy patikában például javasolták helyette a Glamzolid nevű terméket, de készleten ebből sem volt. Akadt olyan gyógyszerész, aki azt tanácsolta, hogy a beteg térjen vissza az orvosához, és írassa fel a Cosopt Ocumeter nevű szert, amelyik hasonló a Cosopt Unóhoz, és ebből még van a patikákban – bár nem tudni, meddig.

Patrik Zsuzsanna szakgyógyszerésztől a lap megtudta: hivatalos helyettesítő hiányában folyamatosan kénytelenek visszaküldeni a betegeket a szemészetre. A szakember kitért rá: rendszeresen kapnak listát azokról a készítményekről, amelyek beszerezhetetlenek az országban, de ez nem újdonság. Igen sok termékből van hiány, ebből a szemcseppből már a raktártűz előtt is az mutatkozott.

Az OGYÉI honlapján megtalálható azoknak a termékeknek a listája, amelyekből átmeneti termékhiány van, erről ugyanis kötelesek tájékoztatni a lakosságot, de ebben a Cosopt Uno egyáltalán nem szerepel, pedig a lista kedden frissült utoljára.

(forrás: Magyar Nemzet)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés