hirdetés
hirdetés

Hét tünet, ami krónikus fájdalom szindrómára utal

A hat hónapnál tovább tartó fájdalom esetében krónikus fájdalomról beszélhetünk, amely a lefelé tartó spirál elemeként beindíthat egy egyre romló folyamatot, amely azonban megszakítható.

hirdetés
Kapcsolódó cikkek

A krónikus fájdalom szindróma egy sokat vizsgált, de a mai napig rejtélyes betegség. Az esetek többségében a krónikus fájdalom szindróma eredője egy sérülés vagy betegség. Ez az eredő azonban további komplikációkhoz vezet, amely súlyosbítja a fájdalmat, illetve ami további, másodlagos komplikációkat okozhat, például a fájdalom miatt az érintett nem tud nyugodtan aludni. Kis idő múlva a kialvatlanság rányomja bélyegét a nappalokra is, egyre nehezebb lesz koncentrálni, és megbirkózni az addig is jelenlévő fájdalommal. Sokaknál a munkavégzés is veszélybe kerül, ami újabb komoly stresszforrást jelent. Emiatt még több alvászavar jelentkezhet, megromolhatnak az emberi kapcsolatok, egyre kibírhatatlanabbnak tűnik a fájdalom, végső soron jelentősen romlik az életminőség. Leggyakrabban fejfájás, ízületi- vagy hátfájdalom jelentkezik, de a krónikus fájdalom szindróma kialakulhat nyak-, váll-, csípő, vagy bármely izom- vagy idegi fájdalom alapján.

A hét leggyakoribb tünet

Az Egyesült Államokban közel 100 millió embert érint a krónikus fájdalom szindróma, és hazánkban is sokan szenvednek tőle, orvostól orvosig járva. A hetek, hónapok, akár évek testi, lelki értelemben megviselik a betegeket, akik néha elviselhetetlennek érzik az állapotukat. A fáradtság és a depresszió tovább csökkenti a szervezet által termelt természetes fájdalomcsillapító hatású anyagok szintjét, ami további romlást okozhat, akár az egész immunrendszert érintően. A 7 leggyakoribb tünet, amely krónikus fájdalom szindrómára utalhat:

  1. Közepes vagy annál súlyosabb, nem múló fájdalom, égő, nyilalló, bizsergő vagy tompa fájdalom érzet.
  2. Szorító, merev érzés, szinte állandó diszkomfort érzet.
  3. Tartós fáradtság, kimerültség.
  4. Álmatlanság, alvászavarok.
  5. Csökkent nappali aktivitás, csökkenő libidó, megnövekedett pihenési igény.
  6. Hangulatváltozás, amely az ingerlékenységtől, a szorongásig, depresszióig terjedhet.
  7. Valamilyen téren (munkában, szociális kapcsolatokban, alkalmazkodásban) jelentkező képességcsökkenés.

Ahogyan a probléma, úgy a kezelés is összetett lehet

Fontos, hogy az érintettek ne adják meg magukat a lefelé tartó spirálnak – hangsúlyozza dr. Arnold Dénes Arnold, a Fájdalomközpont sebésze, fájdalomspecialista. – A rendkívül alapos kikérdezés és vizsgálat alapján felállított diagnózis szinte már fél gyógyulás. Ha megtaláltuk a forrást, eldönthetjük, hogy milyen kezelés válik be leginkább, vagy hogyan milyen kombinált kezelés lehet a legnagyobb hatásfokú. Szóba jöhet a célzott injekciókúra éppúgy, mint a természetes hatóanyag tartalmú készítmények, mint a hialuronsavas- vagy orvosi kollagén injekciók, a lökéshullám terápia, a gyógytorna, és akár a mentálhigiénés, pszichológusi, pszichiáteri támogatás. A komplex fájdalomcsillapító és oki kezeléseknek éppen az a lényege, hogy több „fronton” közelítsünk a krónikus fájdalom szindróma felé, hiszen a javulás, a gyógyulás elérhető.

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés