hirdetés
hirdetés
2020. március. 28., szombat - Gedeon, Johanna.
hirdetés

Hét tévhit a méhnyakrákról és a HPV vírusról

A méhnyakrákkal és az azt okozó HPV vírussal kapcsolatban még mindig sok a tévhit. Dr. Hernádi Balázs, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyászati daganatokkal is foglalkozó nőgyógyásza a leggyakoribb mítoszokat oszlatja el.

hirdetés

1: A HPV vírus ritka

Akár az emberek 80 százaléka átesik a vírusfertőzésen, ami a legtöbbször észrevétlen marad. Természetes védettség alakul ki, az immunrendszer leküzdheti a vírust. A HPV egyes típusai szemölcsöket, mások méhnyakrákot okoznak. Éppen ezért érdemes részt venni rendszeresen a szűréseken.

2: Túl fiatal vagyok ahhoz, hogy méhnyakrákom legyen

Bár a méhnyakrákos betegek rendszerint 35-40 év felettiek, ám ez még nem jelenti azt, hogy a 20-as években ne fordulna elő. Viszont a HPV fertőzöttség és a méhnyakrák előtti állapotok a fiatalabb korosztály tagjainál igen gyakoriak.

3: Még nem élek szexuális életet, nincs szükséges HPV oltásra

A HPV vírus fertőzést elsősorban szexuális érintkezéssel lehet szerezni és továbbadni, ezért sokan úgy gondolják, felesleges akkor az oltás, amikor még valaki nem él szexuális életet. Azonban, a legmagasabb hatékonyság érdekében a szakemberek azt javasolják, hogy lehetőleg még a szexuális élet megkezdése előtt (9-12 évesen) kapják meg a lányok (és a fiúk!) a vakcinát!

4: Az óvszer védelmet nyújt

Igen sokan élnek abban tévhitben, hogy az óvszer védelmet nyújt. Ez sok nemi úton terjedő betegségre igaz is! Nagyon fontos lenne tudni, hogy az óvszer használata HPV esetében csak csökkenti a rizikót, ugyanis nem csak nyálkahártya érintkezésével, hanem pl. bőrkontaktussal is meg lehet fertőződni.

5: HPV fertőzött vagyok, méhnyakrákos lehetek?

Nem feltétlenül, nem szabad pánikba esni! Egyrészt a HPV-nek több típusa van, és nem mindegyik hozható a méhnyakrákkal összefüggésbe. Legtöbbször eltűnik a szervezetből az immunrendszer útján. Másrészt - és pont ez a szűrések lényege- a méhnyakrák előtti állapotok is felfedezhetők, nem csak már maga a méhnyakrák.

6: Nincsenek tüneteim, egészséges vagyok

Se a HPV-nek, se a rákmegelőző állapotoknak nincsenek sokszor tünetei, így nem csak akkor kell szűréseken részt venni, amikor már panaszai vannak. Bár legtöbbször a pecsételő vérzés, hüvelyi folyás, fájdalmas szexuális együttlétek utalnak a problémára, ám nem ritka az sem, amikor semmilyen tünet nem jelentkezik.

7: Már beoltattam magam, nincs szükségem szűrésre

Hernádi Balázs kiemelte, hogy attól még, hogy valaki beoltatta magát,  nem jelenti azt, hogy számára feleslegessé váltak a szűrések, mivel a vakcina csak a leggyakoribb (9) HR-HPV típusok ellen véd, és több mint 100 ismeretes. A többi női nemi szervről nem is beszélve, amelyeket szintén ellenőrizni kell. Éppen ezért fontos továbbra is a szűréseken részt venni.

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés