hirdetés
hirdetés
2021. november. 27., szombat - Virgil.
hirdetés

Heparin: ezt érdemes tudnia róla

A heparinok a véralvadásgátló terápia részét képezik a kumarin-származékok és a NOAC-ok mellett. Hogy pontosan mit érdemes tudni róluk, arról prof. Blaskó György beszélt.

A heparint a májból (hepar) 1916-ban Jay McLean vonta ki medikus korában. Bár e jelentős felfedezés után elment körzeti orvosnak, ám ez elég volt neki a halhatatlansághoz. A. frakcionálatlan heparin sokáig a legjobb véralvadásgátló volt, azonnal hatott, de csak bőr alá adható formában volt alkalmazható. A heparin szervezetünk legnegatívabb töltésű molekulája, a mastocyták termelik, és belőlük szabadul fel igen kis mennyiségben élettani körülmények között is. Töltése miatt rengeteg sejtünkhöz, receptorunkhoz kötődik. Tulajdonképpen egy poliszacharid, de a pontos a szerkezetét ma sem ismerjük. E molekulák különböző lánchosszúságú fragmenteket, részeket alkotnak, ezért a hatvanas években „megpucolták” a heparint úgy, hogy legalább molekulasúly szerint nagyjából azonos nagyságú láncokból álljon: így gyártották a cégek az úgynevezett alacsony molekulatömegű heparinokat (LMWH).

A heparin és az alacsony molekulatömegű heparinok széles körben alkalmazott véralvadásgátlók, melyek a szervezet egyik természetes véralvadásgátló molekulájának, az antithrombin III-nak és a véralvadásban szereplő összes enzimnek – a mi szempontunkból a legfontosabb az aktivált X faktor és a thrombin – inaktív komplexbe kötődését gyorsítják meg.

Forgalomban vannak alacsony molekulatömegű heparinok (LMWH), melyek kevesebb mellékhatással rendelkeznek, biohasznosulások csaknem 100 százalékos. A heparinok alkalmazása a mélyvénás trombózis/tüdőembólia igen hatásos kezelési és prevenciós módja, melyet bőr alá, injekció formájában kell bejuttatni. Ezt szükséges alkalmazni például a legtöbb műtét után (pl. csípő-, térd-, daganatok, stb), sokaknál császármetszés után, trombózis/tüdőembólia után, dialízis során, valamint várandósság alatt a trombózisra való fokozott hajlam esetén (LMWH-kezelés). Mivel nem jut át a méhlepényen és nem választódik ki az anyatejjel, így biztonságos (ellentétben a többi véralvadásgátlóval) mind a várandósság, mind a szoptatás ideje alatt. Mindemellett a kardiológiai alkalmazása is igen elterjedt az invazív beavatkozások kapcsán.

Miként kell alkalmazni a heparin injekciót?

A heparint injekciót a fertőtlenített bőr alá, vénába kell bejuttatni, szakorvos által meghatározott dózisban. Emiatt alkalmazása kissé nehézkes. Leggyakrabban hasfalba szúrják, ám vannak, akik felkarba, combba adják be. Érdemes naponta változtatni a beadás helyét, fontos, hogy zsírszövetbe jusson.

Heparinterápia esetén az első két hetében a heti kétszeri vérlemezkeszám mérés, valamint a májfunkciók ellenőrzése is szükséges. LMWH esetén egyedül a vérlemezkeszám mérése szükséges. (A frakcionálatlan heparin dózisának ellenőrzése az un. APTT idővel történik, aminek a 2,5-szeres megnyúlása optimális).

Mellékhatások

A legtöbben enyhe fájdalomról, kékes-lilás elszíneződésről, keményebb csomókról, vérömlenyekről számolnak be. Mint minden véralvadásgátlónál, itt is számolni kell a kicsit hosszabb alvadási idővel és erősebb menstruációs vérzéssel, ám amennyiben a vérzékenységre utaló panaszok jelentősebbek (pl. gyakori, erős orrvérzés, ínyvérzés, véres vizelet), arról tájékoztatni kell a kezelőorvost. Viszonylag ritka mellékhatás lehet a fokozottabb hajhullás, illetve hosszabb alkalmazás esetén csontritkulás léphet fel. Előfordulhat megemelkedett májenzim értékek, illetve allergiás reakció.

A heparin ritka, ám igen súlyos mellékhatása a HIT (heparin indukálta trombocitopénia), amely a vérlemezkeszám csökkenésével jár, és paradox mód trombózist okozhat. Két formája van, melyből az egyik reverzibilis, és a terápia kezdetén, általában az első 4 napon jelentkezik. A másik típusa azonban életveszélyes állapot, és a kezelés 5-11. napján lép fel, és a vérlemezkeszám vészesen lecsökken. Ezért van az ajánlásokban, hogy a heparin és LMWH adás utáni hetekben kétszer javasolt a vérlemezkeszám ellenőrzése – mondja prof. Blaskó György, a Trombózisközpont véralvadási specialistája.

(forrás: Trombózisközpont)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés