hirdetés
hirdetés
2022. október. 07., péntek - Amália.
hirdetés

Hazai fejlesztés az ételintolerancia miatti diéta támogatására

Az ételintolerancia miatt előírt diétát támogató, az Európai Unió támogatásával megvalósuló hazai termékfejlesztés fontos mérföldkövéhez érkezett az Endomedix Kft.

hirdetés

Több mint 10 ezer laboratóriumi ételintolerancia vizsgálat tapasztalatával vágott bele a gasztroenterológiai betegségek diagnosztizálására és kezelésére szakosodott Endomedix Kft. abba a kutatásba, amelynek célja a betegség miatt előírt diéta eredményességét támogató készítmény kifejlesztése.
 
– Az ételintolerancia jelen tudásunk szerint gyógyíthatatlan. Olyan szerteágazó tünetekért felelős, mint az emésztőszervi panaszok, puffadás, hasmenés vagy székrekedés, a fejfájás, fáradékonyság vagy a bőr pattanásossága, ekcéma kialakulása. Sokan nem tudják, hogy panaszaik hátterében az ételintolerancia áll, mivel a tünetek ebben az esetben nem olyan közvetlenül alakulnak ki az étkezés hatására, mint az ételallergia esetén. A leghatékonyabb kezelési lehetőség, ha valaki a laboratóriumi ételintolerancia vizsgálattal kimutatott alapanyagokat kihagyja az étrendjéből, ez esetben néhány hét vagy hónap alatt csökkenhetnek az ételintolerancia okozta panaszok. A diétát azonban hosszú távon fenn kell tartani, ennek támogatására vágtunk bele egy speciális termékfejlesztésbe – magyarázza dr. Farkas Károly ügyvezető.
 
A szakirodalmi publikációk nyomán az ételintolerancia panaszai mögött állhat a szivárgó bél szindróma is. Normál állapotban a bélben a mindössze egyetlen rétegből álló, specializálódott hámsejt (epitel) látja el azt a funkciót, hogy a bélhámsejtjeink és az általuk termelt anyagok egy gátat (barriert) képeznek szervezetünk és a külvilág (elfogyasztott ételek, italok) elemei között, amely valójában nem egy áttörhetetlen záróréteg.
Kóros állapotokban ez a gát sérül, ezzel szabad átjárást biztosítva baktériumoknak, toxinoknak, emésztetlen vagy részben emésztett táplálékoknak a bél üregéből a véráramba.

A Sybelle-kutatás egy olyan készítmény fejlesztésére irányult, amely a kimutatott ételintoleranciával élő betegek diétáját támogatná. Háromszáz ételintoleranciával diagnosztizált pácienst vontak be a vizsgálatba, a csoport egyik része a diéta mellett használta, a másik része nem használta a készítményt, majd 3 hónap elteltével elemezték az emésztőszervi, bőrgyógyászati, pszichés tünetek alakulását is.
 
Általános tapasztalat volt, hogy a résztvevők 3 hónap elteltével jobb közérzetről, jobb erőnlétről számoltak be. A megfigyelési idő azonban rövid volt ahhoz, hogy a teljes beteganyagra általánosan érvényes statisztikai különbség legyen kimutatható a két csoport között. Az első eredmények összegzése után a továbblépés egyrészt a hosszabb távú utánkövetés lehet, másrészt a betegszelekció, azaz hogy az ételintoleranciával élő betegek között kirajzolódjon az az alcsoport, akiknek érdemes lehet a diétáját speciális étrend-kiegészítővel is támogatni.

(forrás: Endometrix)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés